19 Nisan 2014 Cumartesi

Sumak Ve Sumak Yaprağı Faydaları

SUMAK
HAZIM YOLLARINDA TESİRİ FAZLADIR :
Ekşi olup bol tükrük söktürür, “ekmek, makarna gibi nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
Mide ifrazatını da atrtırarak et, yumurta, süt gibi prote­inli yiyeceklerin kolay hazmına yarar.
Yaşlı ve hasta kimselerdeki hazımsızlık ve iştahsızlığı giderir. Barsak bozukluğu ve ishalleri durdurur.
ŞEKER HASTALARINA DA YARARLIDIR:
Bol tanenli olup. şekerlilerde kanda şekeri düşürür. Organik asidi ile vücutta şeker sarfını kolaylaştırır.
KULLANILIŞI :
Toz halde yemekler üzerine ekerek kullanılır.
Dışarda yemek yiyenler, yanlarında taşıyarak yemek üze­rine ağızlarına 1 kahve kaşığı atabilirler.
Bilhassa ağır yağlı et, hamur işleri üzerine ekildiğinde ko­lay hazmettirir.
Günde yenilecek miktar 1-2 kahve kaşığıdır.
NOT : Fazlası peklik verir. Tansiyonu yüksek olanlar sumağı az veya hiç kullanmamalıdır.

SUMAK YAPRAĞI (BOYACI SUMAĞI YAPRAĞI) – RHUS COTİNUS
Diğer İsimleri: Sarısumak-Tetere
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, ateş düşürücü ve kanamaları kesici etkisi vardır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış Boyacı sumağı yaprağı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir.
Haricen Kullanılışı: İltihaplanmaya karşı ve antiseptik olarak, deri hastalıklarında cerahatli kabarcıklar, yaralar, donmadan ileri gelen şişmelerde, ayak terlemeleri, basur, çıban, dişetleri iltihapları v.s.’de kullanılır.
1 bardak kaynar suya, 15-20 gr ufalanmış yaprak konur, soğuduktan sonra süzülür, kompres, yıkama veya artakalan posası lapa halinde kullanılır.
Zehirlenmelere karşı ağır madeni tuzlardan, alkoloidlerden mütevellid zehirlenme vakalarında kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder