20 Nisan 2014 Pazar

Mayasıl Otu Faydaları

MAYASIL OTU – TEUCRİUM CHMAEPİTYS

Diğer İsimleri: Yer Selvisi, Bodur Ot, Yer Çamı, Yer Selvisi

Kullanılan Kısımları: Toprak üstü kısımları

Kullanıldığı Yerler:
Mayasıl Otu Yararları Faydaları Kullanılışı Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, kuvvet verici, terletici, adet söktürücü, müshil etkileri vardır. Anjinde ve kanamaları durdurmada kullanılır.
Haricen Kullanılışı: Lapa halinde yara iyi edici olarak kullanılır, egzamada faydalıdır.


Maydonoz Tohumu Faydaları

MAYDONOZ TOHUMU – PETROSELİNUM CRİSPUM

Kullanılan Kısımları : Tohum, yaprak ve kökleri

Kullanıldığı Yerler:

Maydanoz suyu sinir sistemi için faydalıdır. Cerahatleri dağıtır. Kanı tabii hale sokar, adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar, çıbanları işletir.

Dahilen Kullanılışı: İdrar ve safra artırıcı, adet söktürücü, idrar yolları enfeksiyonlarında, böbrek taşlarında, ödemde, sindirim zorluğuna bağlı mide şikayetlerinde, böbrek fonksiyon, bozukluğuna bağlı artritik şikayetler ve kalp damar hastalıkları riskinin bulunduğu durumlarda, damar ve her türlü organik spazmlar (viseral-vasküler spazmlarda, kalbin yorulmasını önler, yüksek tansiyonu düşürür, kansızlığı giderir, sürmenajda faydalıdır, iştahı açar, aybaşı sancısını keser, kansere karşı korur, karaciğerin şişliğini indirir, romatizma ve gut‘ta faydalıdır, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler, görme gücünü artırır, cinsi arzuyu kamçılar, istiskada (vücutta su birikmesi) ve astımda şifa verir, damarları genişletir, kanı durultur, kan dolaşımını artırır, dolaşımını kolaylaştırır, vücuttaki tuzun ve üre asidinin atılmasını sağlar, vücuttaki iltihabı çıkarır, ruhi bunalımda faydalıdır, kanın katılaşmasını önler, sinir zayıflığında faydalıdır, kanı temizler, mesane iltihabını giderir, damar sertliğinde, şişmanlıkta faydalıdır, anne sütünü azaltır. Skorbütte, eritici, dağıtıcı, alkolün zararlarını azaltıcı olarak kullanılır, çocukların gelişimini sağlar, sivilcelerde faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr maydonoz tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Veya tohum toz haline getirilir, günde 3 defa 1 -4 gr içilir. Maydonoz kökü ve yaprağı da aynı etkiye sahiptir. 1 bardak suya, 10 gr maydanoz konur 5 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Zayıflamak için 4 bardak suya, 1 avuç dolusu ince kıyılmış maydonoz kökü veya yapraklarından konur, hafif ateşte 20-30 dk kaynatılır, süzülür, 1 günde tüketilir. Bu su aynı zamanda böbrekleri ve mesaneyi güçlendirici olarak da faydalıdır.

Kan temizleyici; maydanoz suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 3-4 bardak içilir. Grip ve nezlede, romatizmada, mesane iltihabında aynı şekilde kullanılır. İdrar yolları iltihapları ve husye şişliklerinde maydanoz veya sapları salatalık kabuğu ile kaynatılıp içilir, bu terkip kabızlığı giderir, dışarıya çıkmayı normalleştirir, bağırsaklara çalışma alışkanlığı kazandırır.

Vücuttaki iltihabı gidermede romatizma ve gut’ta, 1 bardak kaynar suya, 10 gr ince kıyılmış maydanoz ve 5-6 gr ebegümeci konur, 10-15 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Maydanoz suyu sinir sistemi için faydalıdır, kanı tabii hale sokar, adet kanamalarının düzenli olmasını sağlar, çıbanları işletir, cerahatları dağıtır.

Maydanoz fazla yenirse dilde tutukluk yapar. Böbrek iltihabı olanlara tamamen yasak.

Haricen Kullanılışı: Sinüzitte maydanoz, ebegümeci beraber haşlanır buharı teneffüs edilir. Anne sütünü azaltmak için memelerin üzerine maydanoz konur.

Basurda 1 bardak suya, 1 tutam ince kıyılmış maydanoz konur 5 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, pamuk batırılır hasta kısımlar bolca ıslatılır, artakalan posa lapa halinde basurun üzerine konulup yatılır, basur memelerinin şişliğini alır, ağrıyı azaltır, zamanla tedavi eder.

Göz yorgunluğunda taze maydonoz ezilir, lapa halinde konulur, göz kamaşmasında tohumu toz haline getirilir, göze konulur. Cilt bakımı için 500 gr suya, 1 demet maydanoz sapları ile beraber doğranıp konulur hafif ateşte 5 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, süzülür, kaynatılan maydanozlar lapa halinde yüze konulur 20 dk bekletilir, sonra ılık su ile yıkanır günde 1 defa tatbik edilir, sivilceli, lekeli, pürüzlü ve kırışık ciltlere çok faydalıdır cilde parlaklık ve düzgünlük verir. Maydanoz suyu ile saçlar yıkanırsa saçları parlatır ve besler.

Maydonoz Tohumu: Cilt Kanserinde maydonoz tohumu kaynatılır, ezilir. Lapa haline getirilir. Hastalıklı cilde sarılır. Lahana
haşlanıp yenilir, sarımsak yenilir. (Denenmiştir)

Lale Faydaları

LALE – TULİPA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprak ve sapları, kalp hastalıklarında kalp atışlarının tanzimi ve tazyiki şiryaniyi artırmak için kullanılır.

İdrar zorluğunu giderir, tuzlu balgam ve egzamayı giderir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr lale yaprağı konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Haricen Kullanılışı: Çiçekleri ezilir, fitil yapılıp rahime konulursa rahim akıntısını keser, rahmi ısıtır, doğuma yardımcı olur.

Dimağını üşüten kimseler ezip lapa halinde başlarına korlarsa faydasını görürler.

Çiçek ve yaprakları ile tütsü yapılırsa evdeki kötü kokuları yok eder.

Yüzdeki lekeleri gidermek için şakayık lalesinin yaprakları birkaç gün suda bırakılır, süzülür. Sonra yüze sürülür, böylece lekeler yok olur.




Lavanta Çiçeği Faydaları

LAVANTA ÇİÇEĞİ – LAVANDALU ANGUSTİFOLİA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Mikrop öldürücü, terletici, astım, bronşit, akciğer rahatsızlıklarında kullanılır. Baş dönmesinde, öksürükte, asabi gerginlik, aşırı heyecan ve deprasyon halinde, sindirim zorluğuna bağlı mide, bağırsak gazları ve şişkinliklerini giderir.

Safra akımını sağlar, safrayı söktürür, sindirim sistemiyle ile ilgili spazmlarda faydalıdır. Kusmayı önler.
Böbrekleri temizler, sinirleri gevşetip rahatlatır, uyku verir, uyuşukluğu giderir.

Mide yorgunluğunu alır, idrar artına ve uyarıcıdır.

Dolaşımı uyarıcı ve sinir sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir. Romatizmayı tedavi eder.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr lavanta çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Aynı maksatlarla lavanta uçucu yağı günde 3-4 damla bir şekerle yenilir.

Lavanta çiçeği toz haline getirilir, günde 3 defa 1-2 gr içilir.

Sinüzitte, lavanta, mercan köşk, haşlanır günde 3-4 çay bardağı içilir.

Taze lavanta bitkisi kendisinin 4 misli şekerle ezilir, bir müddet bekletilir, kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edilir. Sinir hastalıklarında, beyin fonksiyon bozukluklarında, bayılma temayülü olan hastalarda, ayrıca mide üşütmesine, bağırsak bozukluğuna ve nezleye karşı kullanılır.

Cinsi güçsüzlükte; lavanta, adaçayı, civanperçemi, 1'er çay kaşığı, 4 çay kaşığı nane, 1 bardak kaynar suya, konulur, 10 dk bekletilir, yarısı sabah, yarısı akşam içilir.

Astım ve bronşitte; sığır kuyruğu, hatmi çiçeği, kekik, ebegümeci, sinir otu, civanperçemi, ayrık kökü, ısırgan otu, maydonoz, kedi nanesi, lavanta çiçeği, kedi otu kökü, nane, deve tabanı yaprağı ve çiçeği, adaçayı, raziyane, kafuru otu, melek otu kökü, nergiz çiçeği, saparna kökü, süsen kökü; bu otlardan eşit miktarda alınır, karıştırılır, bu karışımdan 2 su bardağı dolusu 6 litre suda 5 litre su kalıncaya kadar kaynatılır, süzülüp bir kaba doldurulur. Dolapta muhafaza edilir, günde iki defa sabah aç karna gece yatarken birer su bardağı içilir. Pekmezle tatlandırılabilir (denenmiştir.). Kesin faydalıdır.

Haricen Kullanılışı: Lavanta yağı (migren) de ve mafsal ağrılarında kullanılır.

Romatizma sebebiyle deforme olmuş — sertleşmiş hasta uzuvlara ceviz yağı, saf zeytinyağı, kekik-yağı veya lavanta esansı ile aynı nisbette karıştırılarak masaj yapılırsa faydalı olur.

Lavanta çiçeği haşlaması ergenlikte, saç hastalıklarında ve yaralarda faydalıdır.

Egzama, sedef, sivilceler için 1 bardak alkole 100 gr çiçek konur. 1 hafta bekletilir, süzülür, bununla kompres yapılır. Vücudu kuvvetlendirmek için küvete sıcak su doldurulur, içerisine 4-5 avuç çiçek konur, 20 dk kadar küvette yatılır. Lavanta, 1000 gr su içerisine 5 a-vuç lavanta çiçeği konur, 48 saat bekletilir, bezle süzülür, şişeye doldurulur. Bu mayi ile felçte ve yüz felcinde felçli uzuvlara masaj yapılır. 3-4 hafta devam edilir.

19 Nisan 2014 Cumartesi

Hüsnü Yusuf Çiçeği Faydaları

HÜSNÜ YUSUF ÇİÇEĞİ -DİANTHUS BARBATUS

Diğer İsimleri: Kır Karanfili-Gugu Çiçeği Nazar Otu

Kullanılan Kısımları: Çiçekleri

(Halkın hüsnü yusuf olarak bildiği çiçekle bir alakası yoktur. Bu çiçek karanfil cinsinden olup hakiki hüsnü yusuf budur.)

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Terletici, idrar artırıcı, teskin edici, kalp kuvvetlendirici, soğuk algınlığını giderir, böbrek taşlarını düşürür, mide üşütmelerinden ileri gelen şikayetleri geçirir, cinsi gücü artırır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Çocuklarda gazı gidermek için bir miktar içirilirse faydalı olur. Zararsız bir bitkidir.

Haricen Kullanılışı: Çocuklarda meydana gelen kasık fıtığında lapası yapılıp konulduğunda faydalı olur.

Çiçekler sıkılır, suyundan yüze sürülürse yüzü güzelleştirir.

Yağından yapılan merhem temreğiye sürülürse iyi gelir.

Hünnap Faydaları

HÜNNAP – ZİZYPHUSJUJUBAMİLLER

Kullanılan Kısımları: Meyveleri

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar söktürücüdür, bronşitte faydalıdır. Göğsü yumuşatır, balgamın çıkmasını kolaylaştırır, öksürüğü keser, kan temizleyici ve müshildir.

Şeker hastalığında nezlede, böbrek ve mesane ağrılarında faydalıdır, mesane iltihabını giderir, harareti keser, kurdeşeni defeder, boğmaca ve diğer boğaz hastalıklarında faydalıdır, kolesterolü temizler.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış hünnap konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Hünnap kekik suyu ile kaynatılıp içilirse kanı inceltir, göğsü yumuşatır, göğüs ağrı ve çarpıntısını giderir, nefes borularını temizler, ifrazatı artırır.

Dallarının kabuğu ve yaprağı ishal kesici ve midevi etkilere sahiptir birkaç gün içildiğinde gıcığı geçirir.

Taze meyvesi yenildiğinde vücutta halis kan yapar. Kabızlığı giderir. Ham meyvesi yenilirse kabızlık yapar.
Hünnap cinsi gücü azaltır.

YABANİ HÜNNAP – ZİZYPHUS LOTUS Meyveleri hünnap gibi kullanılır.


Patates Faydaları

PATATES
Bu sebze cok kıymetli olduğu halde uzun bir süre önemi bilinmemiştir. Patates 1530 yılında İspanyollar tarafından Pe­ru’da keşfedildikten sonra İspanya ve İtalya’ya getirilmiştir.
KULLANILAN KISIMLARI :
Bitkinin toprak altında bulunan yumrularıdır.
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Su, karbon hidratlar, protidler, lipidler, minerallerden sod­yum, kalsyum, fosfor, demir, manganez, bakır ve kükürt bu­lunur. Vitaminlerden az miktarda C ve K vitaminleri bulunur. Fakat patates B, B1, B6, pantothenique asidi ile folique asidi vitaminlerinden zengindir.
VASIFLARI, ÖZELLİKLERİ:
Besleyici hazmı kolay ve kuvvet verici bir besindir. Şeker
hastalarına verilir. Skorpit ve ülserli hastalara yedirilîr. Mide ve bağırsak ülserlerinin çabuk kapanmasını sağlar.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
. Şişmanlık, romatizma, skorpit, ülserlileri . hazımsızlık çekenler, kabızlık çekenler, basurlular, ve son olarak ekmek yerine şe­ker hastaları yiyebilirler.
PATATES NİŞASTASI (Dıştan kullanışı)
Yaralar, yanıklar, bacak ülserleri, yılancık ve apselere dış­tan vurulur.
NASIL KULLANILIR: İÇTEN KULLANILIŞI:
ÇİĞ PATATES SUYU:
Günde 3-4 kez bir ay süre ile yarımşar bardak şeker hastaları, mide ve bağırsak ülserlileri içebilirler. Bu suyun içi­ne bal, havuç ve limon suyu da ilâve edilebilir. Bundan günde 2-3 kez yarımşar bardak diğer hastalara da içirilmelidir.
DIŞTAN KULLANILIŞI:
100 gram patates nişastası bir litre suya konur veya çiğ doğranmış patatesten yakı yapılarak yanık yara ve ülserler üzerine konur.
Şeker hastaları günde bir kilo patates yiyecek olurlarsa idrarda şeker azaldığı gibi çok işeme ve çok su içme belirti­leri de kaybolur, hastaların genel durumları da düzelir. Bunun nedeni patatesin içinde potas, manyezi, citrique ve malique asidlerinin bulumasından ileri gelir.


Patates Rejimi

Kırlangıç Otu Faydaları

KIRLANGIÇ OTU – CHELİDONİUM MAJUS

Diğer İsimleri : Hilaliye, Temre Otu, Siğil Çiçeği, Yılan Sütü

Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları, usaresi (sütü)

Toplama Zamanı: Mayıs-Eylül

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Toprak üstü kısmı ve usaresi idrar ve safra artırıcı, müshil, yatıştırıcı ve uyutucu etkilere sahiptir. Bitki hem kan yapar, hem de kanı temizler. Safra kesesi ve safra yollarının çalışmasını artırır, karaciğer ve böbrek hastalıklarında faydalıdır, tansiyonu düşürür, ağrıları dindirir, ihtilaç (çırpınma-titreme) ve kramplarda kullanılır, kılcal damar kanamalarında faydalıdır.

Safra kesesi iltihabında, mide, bağırsak iltihabında, zatülcempte, romatizmaya, adet düzensizliklerine iyi gelir, balgam söktürücüdür, iyi bir antiseptiktir, antispazmotik olarak mide ve bağırsak ağrılarında kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak içilir. Doz aşımı tehlikeli zehirlenmeler yapar.

Kırlangıç otu kökü:

Dahilen Kullanılışı : Taze köklerden yapılan şurup karaciğer rahatsızlıklarına, mide bağırsak iltihaplarına, zatürreye, zatülcembe, romatizmaya, aybaşı düzensizliklerine iyi gelir.

Kan kanserinde; bir bardak suya, 2-6 gr kırlangıç otu, 4-10 gr ısırgan yaprağı veya kökü ve 8-16 gr mürver çiçeği yaprak veya ağacının gövde kabuğu konulur, 10 dk kaynatılır, günde 8 bardak içilir.

Haricen Kullanılışı: Kırlangıç otunun taze sütü siğillere karşı kullanılır. Et beni, egzama ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde ve nasırlara karşı da faydalıdır, taze süt günde 2-3 defa cilde sürülür. Göz hastalıklarında haşlanan suyu ile gözlere banyo yapılır.

Görme bozukluğunda, aşırı göz yorgunluğunda ve kataraktı gidermek için taze yaprakları elle ezilir, elde meydana gelen ıslaklık gözler kapanarak göz kapakları kenarlarına sürülür. Ezilen yaprağın suyu cilt kanserinin üzerine sürülürse kansere faydalı olur.

Kındıra Otu Faydaları

KINDIRA – CAREX ARENARİA

Diğer İsimleri: Ayak Otu, Nemse Saparnası, Kırmızı Ayrık Otu

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Kökünden yapılan ilaçlar ter ve idrar söktürür. Ağrıları dindirir, kanı temizler, verem hastalığına iyi gelir, deri hastalıklarında faydalıdır.

Romatizma ve bronşit tedavisinde kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 2 kaşık ince kıyılmış kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 2 bardak sıcak olarak içilir.


Sumak Ve Sumak Yaprağı Faydaları

SUMAK
HAZIM YOLLARINDA TESİRİ FAZLADIR :
Ekşi olup bol tükrük söktürür, “ekmek, makarna gibi nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
Mide ifrazatını da atrtırarak et, yumurta, süt gibi prote­inli yiyeceklerin kolay hazmına yarar.
Yaşlı ve hasta kimselerdeki hazımsızlık ve iştahsızlığı giderir. Barsak bozukluğu ve ishalleri durdurur.
ŞEKER HASTALARINA DA YARARLIDIR:
Bol tanenli olup. şekerlilerde kanda şekeri düşürür. Organik asidi ile vücutta şeker sarfını kolaylaştırır.
KULLANILIŞI :
Toz halde yemekler üzerine ekerek kullanılır.
Dışarda yemek yiyenler, yanlarında taşıyarak yemek üze­rine ağızlarına 1 kahve kaşığı atabilirler.
Bilhassa ağır yağlı et, hamur işleri üzerine ekildiğinde ko­lay hazmettirir.
Günde yenilecek miktar 1-2 kahve kaşığıdır.
NOT : Fazlası peklik verir. Tansiyonu yüksek olanlar sumağı az veya hiç kullanmamalıdır.

SUMAK YAPRAĞI (BOYACI SUMAĞI YAPRAĞI) – RHUS COTİNUS
Diğer İsimleri: Sarısumak-Tetere
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, ateş düşürücü ve kanamaları kesici etkisi vardır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış Boyacı sumağı yaprağı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir.
Haricen Kullanılışı: İltihaplanmaya karşı ve antiseptik olarak, deri hastalıklarında cerahatli kabarcıklar, yaralar, donmadan ileri gelen şişmelerde, ayak terlemeleri, basur, çıban, dişetleri iltihapları v.s.’de kullanılır.
1 bardak kaynar suya, 15-20 gr ufalanmış yaprak konur, soğuduktan sonra süzülür, kompres, yıkama veya artakalan posası lapa halinde kullanılır.
Zehirlenmelere karşı ağır madeni tuzlardan, alkoloidlerden mütevellid zehirlenme vakalarında kullanılır.

Ilgın Ağacı Faydaları

ILGIN AĞACI – TAMARİXTETRANDRA – TAMARİX CALLİCAL

Diğer İsimleri: Katır Çiçeği

Kullanılan Kısımları : Kök, kabuk ve yaprağı

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprak ve kabuk iştah açıcı, ishal kesici idrar artırıcı ve sarılık hastalığına karşı çok faydalıdır, rahim akıntılarına iyi gelir. Cüzzamda kökü kaynatılıp suyu içilir, frengide kuru ılgın ağacı kaynatılır, suyu içilir, yakılır dumanı teneffüs edilir.

Haricen Kullanılışı: Kaynatılan kök, yaprak ve dalların buharına oturulduğunda basuru kurutur ve memeleri düşürür 3 defa tekrarlanmalıdır (denenmiştir).

Kaynatılan suyu ile gargara yapılırsa diş ağrılarını geçirir, diş etleri çekilmelerinde faydalı olur. Sirke ve su ile kaynatılır, dalak üstüne yakı gibi konulursa dalak rahatsızlıklarına ve ciğer yaralarına iyi gelir.

Tütsüsü burun kanamasını keser. Yakılır külü yaralara serpilirse kurutur bilhassa ateş yanığı yaralarında çok faydalı olur. Dumanına tutulduğunda sulu yaraları kurutur.

İzlanda Yosunu Faydaları

İzlanda Yosunu, Ilgın Ağacı  Faydaları

IZLANDA YOSUNU – GETRARİA İSLANDİCA

Kullanılan Kısımları : Yosun bitkisinin tamamı

Dahilen Kullanılışı:

Öksürük kesici, bronşit iltihaplarında yumuşatıcı olarak, ishal kesici, mide bozuklukları, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerinde, bitkin organizmayı canlandırıcı, iştah açıcı, kuvvet verici olarak kullanılır. Kullanılışı:

1 bardak kaynar suya, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış bitki (yosun) konur soğuyunca süzülür, 1 günde tüketilir.


16 Nisan 2014 Çarşamba

Hüdhüd Gözü Faydaları

HÜDHÜDGÖZÜ – MYDSOTİS PALEUSTRİS ALVENSİS
Diğer İsimleri: Unutma Beni
Kullanıldığı Yerler:
Haricen Kullanılışı: Romatizmada, cinsi gücü artırıcı, göz hastalıklarında, gözde çıkan iltihaplı çıbanlarda.
Kullanılışı: Bitki kökü veya yaprağı kaynatılır, ağrıyan yerlere sürülürse romatizmada faydalı olur.
Kaynatılan su ile tenasül uzvu ovulursa cinsi gücü artırır. Bitki haşlanır, lapa halinde gözün üzerine konulursa gözdeki çıbanları geçirir.

Huş Ağacı Faydaları

HUŞ AĞACI – BETULA PENDULA BETULAALBA
Kullanılan Kısımları: Püskülleri, ağaç kabukları, yaprak ve tomurcuklar
Toplama Zamanı : Kabuklar Mart-Nisan aylarında, yapraklar Haziran-Eylül

Kurutma Şekli: ilkbaharda, püsküller kış esnasında veya ilkbaharda açılmadan evvel, tomurcuklar ilkbaharda
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Öksürüğe karşı, iştah açıcı.
Püskül ve yapraklar; huş ağacı içerisinde salisilin isimli bir madde vardır. Şalisin asidi tembih edici olarak etki eder ve mafsal iltihabı ve romatizmaya karşı kullanılır. Salisilin aynı zamanda ateş düşürücü olarak da kullanılır.
Tomurcuk, püskül ve yaprakları, böbrek taşı ve hastalıklarında, ödemde, romatizma, nikris (gut) de, kolesterol düşürücü, vücudun yağ bağlamasını ve şişmanlamayı önleyici, kan temizleyici ve hafif antiseptik etkileri vardır.
İdrar yolu iltihabında, böbrek tembelliğinde, böbrek büzülmesinde, (diyalize bağlanmış bile olsa) böbrekleri çalıştırır, diyalizden kurtarır (denenmiştir), üremi ve albümine iyi gelir.
Vücutta biriken suyu ve tuzu atar, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, filebitte faydalıdır, mide bozukluklarında idrar söktürücü, safra çıkarıcı, mide salgı bezlerini çalıştırıcı olarak kullanılır.
Ağaç kabuğu; öksürüğe karşı, iştah açıcı olarak 2-3 tatlı kaşığı iyice dövülmüş kabuk konur, 15 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak içilir.
Püskül, yaprak ve tomurcukları toz haline getirilir, 500 gr suya, 1 -2 tatlı kaşığı konur, 15-20 dk kaynatılır, içine çok az miktarda soda karbonat konulur, 1 günde 4-5 defada tüketilir.
Yaprakları; gut, romatizma, ödem, idrar azlığında ve idrar söktürücü, hafif antiseptik ve kan temizleyici olarak, 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
Tomurcukları; mide bozukluklarında, idrar söktürücü, safra ifrazatını artırıcı olarak ve mide salgı bezlerini tahrik edici olarak, haşlama halinde kullanılır.
1 bardak suya, 8 gr yaprak konur, 5 dk kaynatılır, 15 dk bekletilir, süzülür, günde 3-4 bardak içilir.
Filebitte; toplar damarların iç kısmının iltihaplanması (Kan pıhtısı ile tıkanması) 1 bardak kaynar suya, 15 gr ufalanmış yaprak konur. 15 dk bekletilir, süzülür. Günde 3 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Kabukların kaynatılması ile elde edilen su çiçeksime saçkıran yanık, yara, yıkama vs. de kullanılır.
Püskül ve yapraklar; püskül ve yaprakların kaynatılması ile elde edilen su deri sivilceleri, romatiz-mal şişlikler vs. de kompres sureti ile, aynı su ile yaralar yıkanır veya posası yaraya lapa şeklinde konulur.
Taze huş ağacı yapraklarının ezilmesi ile elde edilen su bir miktar içme suyu ile karıştırılır.
Bu su ile hergün ayaklar yıkandığında kokudan eser kalmaz, bu su ile banyo yapılırsa vücudu cilt hastalıklarından korur. Hergün saçlar yıkanırsa saçları gürleştirir, temizler.
Kepekleri yok eder, saç dökülmesini önler, ayaklar bu suyun içine sokulursa ayak terlemesini keser.
Siyatikte küvet sıcak su ile doldurulur. 500 gr yaprak 1 kilo suda 20 dk kaynatılıp küvete dökülür.
Bununla banyo yapılır. Nisan ayında toplanan Huş ağacı tomurcukları ile aynı ayda toplanan kavak ağacı tomurcukları eşit miktarda 40 derece alkolde 1 -10 nisbetinde karıştırılarak bekletilmek sureti ile kombine mayi elde edilir.
Bu mayide antimikrobik – protistosid ve mantarlara karşı etkinlik vardır.
Huş ağacı katranı: Huş ağacı katranı müzmin egzama ve diğer deri hastalıklarında faydalıdır. Bu katran dezenfeksiyon etkilidir.

Mürrü Safi Otu Faydaları

MÜRRÜ SAFİ – COMMİPHORA MYYRHA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Antiseptik ve uyarıcı etkilere sahiptir, bilhassa solunum sistemi hastalıklarına karşı kullanılır. Fıtığı kapatır, öksürüğü keser, nefes darlığını hafifletir, sesi güzelleştirir, spazmları çözer, aybaşı tutukluğunu giderir, ağızda emilirse boğaz sertliğini giderir.
Mürver Çiçeği Faydaları Yararları Kullanılışı Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Kullanılışı: Toz veya hap halinde günde 0.5-1 gr balla yenilir günde 10 gr kadar artırılabilir. Emanagog olarak kullanılır. Fıtıkta günde 10 gr mürrü safı bir miktar balla yenilir 10 gün devam edilir (denenmiştir). Öksürükte mürrüsafı toz haline getirilir, gece yatarken 2-3 gr şekerle yutulursa öksürüğü giderir. Bir daha öksürük olunmaz.

Mürver Çiçeği Faydaları

MÜRVER ÇİÇEĞİ -SAMBUCUSNİGRA

Diğer İsimleri: Kara Mürver

Kullanılan Kısımları : Çiçek, yaprak ve gövde kabuğu

Toplama Zamanı: Haziran

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar söktürücü, ter kesici, müshil, ateş düşürücü, anne sütünü artırıcı, etkileri vardır, vücuda rahatlık verir, böbrek iltihabını giderir, nezleyi geçirir, kanı temizler, hazmı kolaylaştırır, bağırsaklara yumuşaklık verir, bağırsak kramplarını giderir, grip, nefes yolu hastalıkları, bronşit ve öksürüğe karşı kullanılır, damar sertliğinde, siyatikte, romatizmada, zaturre başlangıcında faydalıdır, basura iyi gelir, nefes darlığında ve yumuşatıcı olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8-15 gr ufalanmış çiçek-yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Veya 1 bardak suya, 8-15 gr ufalanmış gövde kabuğu konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Uçuk ve egzamada 5 gr mürver çiçeği, 5 gr civan perçemi karıştırılır, 1 bardak suda 5 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, sabahları 1 bardak içilir.

ÇİÇEKLERİ: Toz haline getirilir, merhem yapılarak kullanıldığında göz hastalıklarında faydalı olur, çiçeği haşlanır lapa halinde karın üstüne konulursa ağrıyı derhal geçirir.

YAPRAĞI: Yorgunluktan meydana gelen ayak şişliklerinde 2 kilo suya, 1 kaşık tuz konur, içine 1 avuç kuru mürver yaprağı atılır, ılık hale gelince ayaklar bu suyun içine sokulur 20 dk ovulur.

KABUKLARI: Toz haline getirilir, merhem yapılır, yara, çıban ve yanıklarda kullanılır. Bütün bitki boğaz iltihaplarında, bademcikte, boğaz ve diş ağrısında gargara halinde kullanılır. Haşlanan suyu ile kompres yapılırsa güneş yanıklarında faydalıdır. Güneşin kararttığı yüz bu su ile ovularak yıkanırsa çok faydalı olur.

Cüce Mürver Faydaları

CÜCE MÜRVER – SAMBUCUS EBULUS

Diğer İsimleri : Yabani Mürver, Bodur Mürver, Beyaz Mürver, Azı Otu, Yer Mürveri

Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları, kökleri, tohumu

Dahilen Kullanılışı: Eritici, dağıtıcı, ödemde, böbrek rahatsızlıklarında, öksürükte, müshil, idrar artırıcı ve terletici olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum, yaprak veya kıyılmış kök konur, 10 dk bekletilip içilir.

Tohumu toz haline getirilir, müshil için günde 4-5 gr mı balla beraber yenilir. Yüksek miktarlarda bilhassa çocuklar için tehlikelidir.

Haricen Kullanılışı: Yara kapatıcı, bere, ezilme burkulmalarda ve göz rahatsızlıklarında kullanılır.

Süt Otu Faydaları

SÜT OTU – POLYGALA VULGARİS
Kullanıian Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dallan, kökü
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İdrar artırıcı, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, süt artırıcı, terletici, kuvvet verici, soğuk algınlığı, nezlede, astımda, zatürrede, öksürük, verem ve gripte çok faydalıdır. Müzmin bronşiti giderir, mideyi kuvvetlendirir, vücuddaki tutuklukları açar, vücudda biriken zehirleri dışarı atar.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 20 gr süt otu konur, 5 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 7 adet kök konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
Kökü toz haline getirilir, 0.30-0.50 gr kronik bronşitte kullanılır. Yüksek miktarlarda kusturucudur.
11 çeşidi vardır, bütün çeşitleri aynı maksatla kullanılır. Polygala anatolica boiss türlerine ait köklerin tıbbi süt otu kökü (radix se-necae) çeşidi yerine kullanılabilir.

Süt Faydaları

SÜT
Kullanıldığı Yerler: Evham, vesvese, sıkıntı, karamsarlık, gam, keder gibi psikolojik rahatsızlıklarda faydalı olur.
Süt Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Halsizliği, yorgunluğu ve asabiliği giderir, nefes darlığına ve akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide ve bağırsak ülserinde balla içilirse faydalı olur. Karaciğer ve dalak rahatsızlıklarında yağsız süt faydalıdır.
Süt şekerle tatlandırılıp içilirse içteki yanmış kanı, ahlatı çıkarır, yaralara şifa verir, şişmanlatır, ömrü uzatır.
İnek sütü kalbi ve zihni kuvvetlendirir unutkanlığı giderir.
Süt tozu kalsiyum ve diğer besi,n maddeleri ile (Riboflavin: B2) vitamini de ihtiva eder, bu sebeple 1 litre süte 1 fincan süttozu katılırsa sütün besleyici özelliği 2 misli artar.
Süt devamlı ve çokça içilirse bazı hastalıkların mikroplarının kuvvetlendirilmesine sebebiyet verir. Devamlı içildiğinde ve gıdayı ona hasretmekle 8 hastalığın vücut üzerinde belirmesine sebebiyet vermektedir. 1- Nefes darlığı, 2-Kansızlık, 3- Soğuk algınlığı, 4-Kolit, 5- Kemik ve diş çürümeleri, 6- Saman nezlesi, 7- Zatürre, 8- Veremdir. Sütün verem ve zatürre mikroplarını besleyip bu hastalıklara sebebiyet verdiği ifade edilmiştir.
Yoğurtta devamlı ve çok miktarda yenilirse aynı hastalıklara sebebiyet verdiği görülmüştür.
Kardiyak menşeli hidropisilerde idrar söktürücü olarak etkilidir.
Süt şekeri (Laktoz) müshil olarak kullanılır. 50-100 gr biraz su ile karıştırılıp içilirse bağırsakları temizler vücuda rahatlık ve ferahlık verir.
Artritte kesilmiş sütün suyu içilirse faydalı olur. Keçi sütü ile siyah incir yenilir.
Haricen: Göz ağrılarında göze süt damlatılırsa iyi gelir. Gözün görme gücünü artırır. Ayran midevidir, harareti keser, bağırsakların ufunetini giderir, midesinde asit olanlar için faydalıdır. Mikopları öldürür, yorgunluğu giderir, susuzluğu önler, bağırsak-mide hararetini giderir. Deve sütü ishal vericidir, karında toplanan suyu (siroz) çıkarır. Mide fesadını önler.
KAYMAK
Kaymak şekerle yenilirse sesi gü-zelleştirir. Balla yenilirse zatül-cemp ve zatürrede faydalıdır. Şiş-manlatıcıdır. Şeker ve bademle yenilirse öksürüğü giderir, boğaz sertliğine ve hastalıklarına iyi gelir. Mafsallarından rahatsız olanlar kaymak yemelidir. Haricen yaralara sürülürse iltihabı, temizler. Zayıf kimselerin vücudu kaymakla ovulursa şişmanlatır. Yılan sokmasında sokulan yere sürülürse faydalı olur.
TEREYAĞI
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: 50 gr tereyağı, 50 gr şeker, 50 gr badem, 50 gr mürrüsa-fi karıştırılıp birer kaşık yenirse göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
20 gr kadar inek yağı, şekerle yenirse idrar tutukluğunu açar, idrarı söktürür, kumlan eritir, öksürüğü ve sarılığı giderir, sesi açar. Bal ve bademle yenilirse çok faydalı ve besleyici olur. Zehirlere karşı en güzel panzehirdir.
Tereyağı, sinameki, bal ve kimyon macun yapılıp yenilirse her derde devadır. Allah’ın Rasulü S.A. sizlere sennutu tavsiye ederim, zira bunlar Şam’dan (ölümden başka birçok hastalığa karşı şifalıdır) buyurmuşlardır. (Sennut, bal, tereyağı, sinameki ve kimyon karışımı yapılan macun)
Haricen: Acımış yağ kına ile karıştırılıp uyuza sürülürse derhal iyileştirir. Bel ve vücudun neresinde kireçlenme varsa ve kireçlenmenin sebep olduğu ağrılarda ve kireçlenmenin sebep olabileceği, felci önlemede 1 fincan tereyağı, 1 fincan gazyağı, 1 fincan ispirto beraberce merhem haline getirilir, vücudun ağrıyan kısımları iyice ovmak sureti ile kullanılır. Birkaç gün devam edilmelidir (Gece yatarken kullanmak daha faydalıdır).
YOĞURT
Yoğurt bağırsak kokuşmalarım önler, bağırsak iltihaplarında faydalı olur. Bağırsakta zehirli atıkların birikmesini önler, oto en-toksikasyonda. Dispepside, kabızlıkta faydalıdır.
Şekerde; 1 kaşık süzme yoğurt üzerine 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı çörekotu toz halinde konulur. Yemeklerden 1-2 saat sonra yenilir. (Çörekotu hafif kavrulmalıdır).
Haricen: Çıbanları olgunlaştırıp delmek için yoğurt kullanılmamış sabunla merhem haline getirilip bağlanır.
PEYNİR
Peyniri cevizle yemek şifalıdır, safranın sebep olduğu rahatsızlıkları giderir.
Tuzsuz peynir kekik ve cevizle beraber yenirse kısa zamanda şişmanlatır.
Peynir yenildiğinde kaşıntıyı, idrar yanmasını, böbrek zafiyetini giderir cildi yumuşatır, insanın rengini güzelleştirir.
Tuzlu peynir hazım yollarını tıkar, çok yenildiğinde mesane ve böbrek yollarında taşların oluşmasına sebep olur.
Peynir yemekten sonra yenilirse, şişkinliği ve vücut gevşekliğini giderir, hazma yardımcı olur.

Vanilya Faydaları

VANİLYA
SİNİR VE KALP İÇİN ÇOK FAYDALIDIR :
İştahsızlık, aşırı üzüntü gibi sebeplerle vücudu ve sinir­leri zayıf düşenlere ruhi deprasyon geçirenlere, sair sinir bo­zuklukları olanlara çok fayda verir.
Bilhassa aşırı ruhi ve bedeni zayıflatıcı olan kadınlara çok fayda verir. Onların ruhen düzelmelerini sağlar.
VANİLYA BİR BAŞKA TARİFİ ANLATIMI
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Midevi, uyarıcı, cinsi gücü artırıcı, ateş düşürücü, bronşit ve öksürükte faydalıdır.
Sinir bozukluklarını giderir. Ruhi bunalımı geçirir, zayıflarda kuvvet vericidir.
Doz aşımı kusma yapar.
Kullanılışı: Günde bir kaç defa 0,2-0,3 gr hap halinde alınır.

15 Nisan 2014 Salı

Meşe Yaprağı Faydaları

MEŞE YAPRAĞI

Meşe yaprağı kaynatılıp, içilirse her türlü ishale iyi gelir. Meşe yaprakları kaynatılır, günde 2 kaşık içilirse sıhhat, afiyet ve şifa kaynağı olur.

Mide gazında; meşe yaprağı, ağıza alınır, bir miktar bekletilir, bu esnada ağızda meydana gelen su yutulur.

Haricen Kullanılışı: Meşe yaprağı su ve sirke ile kaynatılır, nezleden meydana gelen diş ağrılarında sıcak olarak ağızda tutulur.

MEŞE KUDRET HELVASI – MANNAOUERCİNA

Meşe ağaçlarının yaprakları üzerindeki usarenin toplanması ile elde edilir.

Tat verici ve müshil olarak kullanılır. Zararsız bir müshildir.

MAZI PAMUK MAZISI (ELDİVEN MAZİSİ)

Bir cins meşe ağacının dallarında meydana gelen mazı.

Haricen Kullanılışı: Yaraların üzerine sarılarak kan dindirici ve antiseptik olarak kullanılır.

METİLEN MAVİSİ: Siyatikte günde 1 bardak su içerisinde 0,2 gr içilir.

Meşe Mazısı Faydaları

MEŞE MAZISI

Dahilen Kullanılışı: İdrar yolu iltihaplarında, bağırsak yaraları ve kolite çok iyi gelir, astrenjan etkilidir. Buruntuda; ishal ve kanamaları kesmek için meşe mazısı toz haline getirilir, günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir.

Veya 1 bardak kaynar suya, 10 gr parçalanmış mazı konur, 10-15 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, bu su aynı zamanda zehirlenmelerin giderilmesi için içirilir, çok faydalıdır. Meşe mazısı toz haline getirilir, 5 gr kitre ile içilirse terlemeyi keser.

Basurda 10 adet mazı toz haline getirilir. 4 defa yıkanmış 1 fincan andız katrnı ve leblebi unu ile nohut büyüklüğünde hap haline getirilir, sabahları aç karna 1 adet yutulur. İç ve dış basuru tedavi eder.

Haricen Kullanılışı: Mazı tozu sirke ile kaynatılır, lapa haline getirilir, makat şişliklerinde ve makat çıkmalarında yakı gibi konulursa bu rahatsızlıkları giderir.

Mazı tozu fazla etler üzerine (et beni vs. gibi) ekilirse fazla etleri giderir, benleri düşürür.

Mazı toz haline getirilir, sallanan dişlerin dipleri bununla ovulursa dişleri pekiştirir, sağlam hale getirir, diş etlerini güçlendirir, çürük dişin içine konulduğunda çürümeyi durdurur, ağrıyan dişin üzerine konulursa veya kaynatılıp gargara halinde kullanılırsa, faydalı olur. Mazı tozu sirke ile ıslatılır, bu su ile saçlar yıkanırsa veya saçlara masaj yapılırsa saçları karartır.

Diş minelerinin zayıflaması sebebiyle sıcak ve soğuktan rahatsız olan dişler için mazı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır.

Mazı tozu yaralara serpilirse yaraları kurutur, çürümüş eti yeniler.

Buruntuda mazı toz haline getirilir, göbek üstüne konur.

Mazı parçalanıp, kaynatılır, gargara yapılırsa damak, ağız, boğaz, bademcik iltihabını tedavi eder. Küçük dil sarkmasında mazı toz haline getirilir, 5 gr sirke ile kaynatılır, içerisine bir bez batırılıp bu bez başın üzerine konur. Tırnak mantarında; mazı toz haline getirilir, 2 misli balla karıştırılır, tırnaklara sürülür.

Mazı 20 gr, sap 5 gr, toz haline getirilir, karıştırılır, ağızdaki yaralara sürülür veya 1 çay kaşığı ağıza alınır, ağızda tutulur. Mazı 20 gr, akın karha 20 gr, hardal 20 gr, beraberce sirke ile kaynatılır, elde edilen mayi ile gargara yapılır, bir müddet ağızda tutulur.

Meşe Palamudu Faydaları

MEŞE PALAMUDU – SEMEN OUERCİ

Diğer İsimleri: Pelit, Palamut

Kullanılan Kısımları : Türk meşesi, palamut meşesi ve saplı meşe türlerinin palamutları ve çanağı kullanılır

Kullanıldığı Yerler:

Kullanılışı: 1 bardak suya, 10-20 gr parçalanmış taze veya kavrulmuş meşe palamudu konur, 1 dk kaynatılır, ishal kesici olarak kullanılır.

Palamut kavrulur toz haline getirilir, 1 bardak suya, 3-4 gr konur, 5-10 dk kaynatılıp süzülür, bal veya şekerle tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir midevidir, ishal kesici (bilhassa çocuk ishallerinde) bel gevşekliğini ve frengiyi önler, bağırsak bozukluklarına iyi gelir.

İdrarın damla damla gelmesini kesmek için meşe palamudu toz haline getirilir, 5 gr’na 2,5 gr günlük ilave edilerek içilir. Bir müddet devam edilirse idrarın damla damla gelmesini önler. Penisi güçlendirmek için 20 gr pelit toz haline getirilir, 30 gr kuru üzümle macun yapılır, sabahları aç karnına 1 ceviz büyüklüğünde yenir, cinsi münasebetten 1 saat evvel de aynı miktar yenilir, idrarını tutamayanlar için de aynı terkip kullanılır. Altını ıslatan çocuklar için palamut ve günlük aynı miktarlarda toz haline getirilir, balla macun yapılır, altını ıslatan çocuğa 1,5 kaşık yedirilir.

Kanlı basurda palamut toz haline getirilir, bir miktar yenir, günlük 100 gr’ı geçmemelidir.

Haricen Kullanılışı: Pelit çanakları toz haline getirilir, yarım bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı konur, 10 dk bekletilir, bu suya, batırılan bir pamukla basur memeleri bolca ıslatılır, içerde de varsa ıslak pamuk içeriye konulur ve gece öylece yatılır. 5-6 gün içinde memeler ufalır ve varsa makat çatlağı ve yarıklar iyi olur.

Et bitirmede olmamış ham pelit ezilir, toz haline getirilir, yaraların üzerine konulur.

Saçkıran ve kelde pelit çanakları toz haline getirilir, saf zeytinyağı ile karıştırılıp saç kıran ve kele sürülür.

Meşe Kabuğu Faydaları

MEŞE KABUĞU -OUERCUS ROBUR

Diğer İsimleri : Pırnal Meşesi, Kermes Meşesi, Kasnak Meşesi, Saplı Meşe

Kullanılan Kısımları : Genç dalların kabukları, bütün çeşitlerin kabukları aynı maksatlarla kullanılır.

Kullanıldığı Yerler:
Mese Palamudu Yaprağı Faydaları Yararları

Dahilen Kullanılışı: ishal kesici, kuvvetlendirici ve antiseptik etkilere sahiptir, mide ve bağırsak kanamalarını tedavi eder, kanlı öksürük ve kan kusmaya çok iyi gelir. Dizanteri, kanlı ishal ve sıracaya karşı fevkalade etkilidir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 6-12 gr meşe kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Toz halinde günde birkaç defa 0.5 gr hap halinde içilir. Meşe kabukları kavrularak toz haline getirilir, kahve gibi pişirilerek içilirse ishali önler, dizanteride, sıracada, mide ve bağırsak kanamalarında tedavi edici olarak kullanılır. Kan kusmalara ve kanlı öksürüğe iyi gelir. Kemik zafiyeti ve raşitizmde meşe ağacı kabukları toz haline getirilir, süt ve şekerle kahve pişirilip içilir, meşe kabuğu boğmacada da faydalıdır.

Meşe yaprakları da aynı maksatla kullanılır.

Bazı maddeler, alkoloidler, bakır ve kurşun tuzları ile meydana gelen zehirlenmelerde meşe kabuğu veya meşe mazısı kaynatılıp içilirse çok faydalı olur. Meşe kabuğunda bulunan tanen zehirli maddelerle birleşerek onun kana geçmesini önler. Yataklarını ıslatan çocuklara öğleden sonra bir miktar kaynatılmış meşe kabuğu suyu içirilmelidir.

2 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı meşe kabuğu, 2 tatlı kaşığı civan perçemi, 1 tatlı kaşığı sarı kantaron konur, 10 dk bekletilir, sabah ve öğlen 2 fincan içirilir.

Haricen Kullanılışı:1 bardak suya, 6-12 gr ufalanmış meşe kabuğu konur, 5 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa boğaz hastalıkları ve iltihabını ve bademcik iltihaplarını tedavi eder. Bu su ile pansuman yapıldığında, kanamalarda ve basur memelerinin tedavisinde iyi bir ilaçtır, bu su ile yıkanan ayaklar kokmaz, çıbanlarda ve egzamada bu su ile yıkama veya kompres yapılırsa faydalı olur.


1 bardak suya, 5 gr meşe kabuğu, 5 gr adaçayı konur, 5-10 dk kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa diş sallanmasını giderir. Meşe kabuğu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse burun kanamasını önler. Meşe kabuğu toz haline getirilir, merhem yapılır, yanıklarda, donmalarda, kanlı basurun tedavisinde kullanılır.

Guatrda meşe kabuğu sirke ile kaynatılıp suyuna bir bez batırıhr guatrın üzerine sarılır, 1 hafta devam edilir.

Egzamada meşe kabuğu ruhu cilde sürüldüğünde egzamayı giderir.

İstenmeyen tüyleri temizlemek için meşe ağacı yakılır. Külü elenir, su ile karıştırılır, tüylü bölgeye sürülür.

14 Nisan 2014 Pazartesi

Hayıt Tohumu Faydaları

HAYIT TOHUMU – VİTEXAGNUSCASTUS
Kullanılan Kısımları: Tohumları — taze yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, gaz söktürücü, yatıştırıcı, damar açıcı, enfaktrüsü tedavi edici, (denenmiştir) bacak damarlarını açmada kullanıldı, kesin netice alındı, aybaşı kanamalarını düzenler, anne sütünü artırır, ciğerdeki tutuklukları açar, zayıflatıcıdır. Kollestrolü giderir, kolit, mide rahatsızlıkları ve basurda faydalıdır. Karaciğer ve böbreklerin kılcal damarlarını açar, kan pıhtılaşmasını eritir. Kanı temizler, ayak damarları, kalp ve beyin damarlarını ve bütün damarları açıcı olarak kullanılır, romatizma ve kireçlenmede faydalıdır. İdrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcı olarak ve umumiyetle.
Kadınlarda hormon düzenleyicisi olarak faydalıdır. Düşük ostrojen ve progentonal seviyelerinin yükseltilmesinde kullanılır. Bu sebeple hamile kalamayan kadınlarda hamile kalmaya yardımcı olur.
Düzensiz ya da adet yokluğu ile ilgili semptomların tedavisinde, migren ve diğer ağrılar gibi adet dönemiyle ilgili problemlerin giderilmesinde, çoğunlukla şişkinlik, meme şişkinliği ve yumuşaması, sinirlilik ve deprasyonu önlemek için bitki tohumlan aylarca kullanılmalıdır.
Erkeklerde üreme hormonlarını azaltıcı etkisi dolayısıyla kısırlığa sebep olmaktadır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Beyin kalp ve bakca damarlarını — damarları açmak için 10 tane damar bile tıkalı olsa 5 kilo suya, 200 gr hayıt tohumu konur, 2 saat kaynatılır, kaynama esnasında eksilen su yerine sıcak su ilave edilir. (Sonradan değil) ve 5 kilo muhafaza edilir, süzülür, sabahları aç karna 1 bardak tatlandırılmadan içilir. En az 2-3 ay devam edilir. Netice alınıncaya kadar devam edilmelidir.
1 bardak suya, 100 gr hayıt tohumu konur, 10 dk kaynatılır, indirince içine 1 limon sıkılır, 2 adet aspirin konur, 30 gr karabaş otu, 10 gr oğulotu ilave edilir. 10 dk bekletilir, günde 4-5 bardak içilir. Bu terkibi kullanırken hünnap kaynatılır, günde 2-3 bardak içilirse iyi olur.
Zayıflamak için yukarıdaki terkibe 200 gr funda ilave edilir. Aynen kullanılır.
Ayrıca, düzensiz adetlerde 3 ay boyunca tentüründen 40 damla bir miktar su ile içilir. Marazda beyaz çiçeklisinden hazırlanan haşlama içilir. İshalde kuru yaprak kaynatılıp içilir.
Buruntuda çok kaynatılmış tohumunun suyundan içilir.
Sancılarda tohumu ezilir, suya ıslatılır, bu sudan içilir. Basurda tohum hafif kavrulur, toz haline getirilip içilir.
Dalak urlarında ve karında su toplanması halinde 40 gr tohum toz haline getirilir, sirke ile yapılmış bal şerbeti ile birkaç defa içilir.
Kısmi felçte hayıt yaprakları sigara gibi sarılıp içilir. Ağrı ve sancılarda hayıt selvi kozalağı ile kaynatılıp içilir. Beyin sinirleri hayıt kaynatılır.
Balla tatlandırılıp içilir.
Doz aşımı baş ağrısı yapar meniyi azaltır, karıncalanmalara sebep olur. Üzerine süt içilirse bu zararları önlenir.
Haricen Kullanılışı: Taze yapraklar ezilir. Parmak arası mantarlarında parmak arasına konulur. Çocuk sancılarında tohumu dövülür pişmiş soğanın üzerine ekilir, göbeğe konur.

Hava Civa Kökü Faydaları

HAVACIVA KÖKÜ – ALKANNATİNCTORİA
Diğer İsimleri : Tüylü Boya, Yer İneği, Kızılencik
Kullanılan Kısımları: Kökleri
Toplama Zamanı : Mart-Nisan, Eylül-Ekim

Kurutma Şekli: Güneşte, gölgede
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, mide ve bağırsak bozukluklarında dalak ve böbrek ağrılarını kesici, olarak kullanılır. Sıtmada faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, .4-10 gr ufalanmış kök konur, 10 dk bekletilip içilir. Kökleri tere tohumu ile beraber kaynatılıp içilirse bağırsak kurtlarını döker, boğaza yılan kaçmış olsa bu sudan içildiğinde yılan derhal ölür ve parçalanmış olarak çıkar.
Haricen Kullanılışı: Haşlanan suyundan buruna çekildiğinde beyni temizler. Göz ağrılarına iyi gelir. Gözde olan herhangi bir hastalık için şifalı olur.
Gargarası ağız yaralarında faydalıdır. Cilt yaralarına iyi gelir.
Kökü zeytinyağı ile kaynatılıp kulağa birkaç damla damlatılırsa kulak ağrısını dindirir. Zeytinyağı ve mumla merhem yapılıp yanık ve çıbanlara sürülürse iyi gelir.
Kabakulakta havacıva kökü kaynatılır. Bu suya, tülbent batırılıp kulağa sarılırsa kaba kulağı geçirir.

Meyhaneci Otu Faydaları

MEYHANECİ OTU – ASARUM EUROPAEUM

Diğer İsimleri : Azaron, Avşar Otu, Azakegeri, Çetük Otu

Kullanılan Kısımları: Kökü sapları ve yaprakları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Kusturucu, balgam söktürücü, idrar artırıcı, ateş düşürücü, müshil, adet söktürücü, öksürük kesici ve ülserlerde, karaciğer hastalıklarında kullanılır, böbrek ve mesane taşlarını eritir, bağırsak yaralarını iyileştirir.

Kullanılışı: Kökü toz haline getirilir, müshil ve kusturucu olarak 1 -2 gr, 1 bardak sıcak su ile içilir. 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, sap veya yaprak konur, soğuyunca süzülür, 1 günde 3-4 defada içilir.

Kaynatılarak suyu içildiğinde böbrek ve mesane taşlarını eritir.

Kuru bitki etkisini çabuk kaybettiğinden mümkün olduğunca taze bitki kullanılmalıdır. Doz aşımı tehlikeli zehirlenmeler yapar, hazım sistemini tahriş eder.

Haricen Kullanılışı: Aksırtıcı olarak toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir. Merhem haline getirilip cerahatli yaralara sürüldüğünde sakinleştirir, yaraların yıkanmasında ve uyuza karşı haşlaması kullanılır.

Misk Faydaları

MİSK – MOSCHUS MOSCHİFERUS

Misk keçisinden elde edilir.

Yatıştırıcı, cinsi arzuyu artırıcıdır. Gebe kalmaya yardımcı olur, nezleyi giderir, dimağa kuvvet verir, sevdadan zayıflamış kalbe kuvvet verir, bedeni güzelleştirir.

İç ve dış azalara kuvvet verir, ihtiyarlara, soğuk iklimde ve soğuk mevsimde kullanmak iyi gelir. Mizacı sıcak olanlara ve sıcak mevsimde kullanmak iyi değildir. Sevdadan olan hafakanı giderir, felce ve kalp sektesine iyi gelir.

Misk banyağı ile karıştırılır. Başa sürülürse nezleyi giderir. Dimağa kuvvet verir. Basura sürülürse basuru giderir, sara hastalığına da faydalıdır.

Misk şebboy yağıyla karıştırılıp penisin başına sürülürse cinsi münasebet gücünü artırır. Doğuramayan kadınlar hamile kalabilmek için ilaç yaptıklarında içine misk katarlarsa gebe kalmalarına yardımcı olur.

Misk ezilir enfiye gibi buruna çekilirse aksırtır, dimağa kuvvet verir, baş ağrısını geçirir, başı ve dimağı temizler ve gut hastalığından korur.

Misk sıcak yağlarla karıştırılır, baş ve sırt bununla yağlanırsa sinir ağrılarına ve felce faydalıdır. Baş ve sırt bununla yağlanırsa felci yok eder, giderir. Misk sürünmek veya içmek soğuk ve titreyen kalbe kuvvet ve ferahlık verir.

Misvak Faydaları

MİSVAK AĞACI -SALVADORA PERSİCA

Diğer İsimleri: Arak

Kullanılan Kısımları: Yaprakları

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprağı kuvvet verici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı olarak kullanılır.

Misvak ağacı antiseptik ve temizleyici özelliği vardır. İştah açar, sinirleri teskin eder, zekayı berraklaştırır, kabızlığı giderir, diş eti iltihabını geçirir.

Misvak ağacı tohumu gaz söktürücü, idrar artırıcı, hararet verici, mideyi güçlendirici, iştah açıcı, mide iltihabını giderici, safra söktürücü, böbrek sancılarını giderici olarak kullanılır. Ağız kokusunu güzelleştirir.

Dişler misvak ile temizlenir bütün hastalıklara şifalıdır.

Meyam Balı Faydaları

MEYAM BALI:

Astımda, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, mukozayı koruyucu ve yara iyi edici etkileri vardır. Bu sebeple mide hastalıklarında, ülser ve gastritte faydalıdır. Hap halinde veya ağızda emilerek kullanılır. Günlük alınacak miktarı 1 gr’dır.
Misvak Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri

Ülserde, meyam balı suda eritilir, saat başı birer yudum içilir.
Haricen Kullanılışı: Meyan kökü kaynatılır, bu su göze damlatılır veya toz haline getirilip, sürme gibi göze çekilirse kataraktı giderir.






Harnup (Keçi Boynuzu) Faydaları

HARNUP – CERATONİASİÜQUA
Diğer İsimleri: Keçi Boynuzu
Keçi boynuzu, Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Sodyum, ‘Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko, Mangan minerallerini ihtiva eder.
Kullanılan Kısımları : Meyveleri yaş ve kuru
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Taze meyvelerin idrar artırıcı ve müshil etkisi vardır. Bağırsaktaki kokmuş birikintileri ishalle dışarı atar. Taze meyveler sütün içerisine atılırsa leziz bir yoğurt meydana gelir.
Kuru meyveler yenildiğinde vücudu şişmanlatır ve kan yapar. Çekirdeği ile beraber yenilirse fıtığı kapatır, müzmin öksürüğü giderir, ishali ve kanamaları keser, mideye kuvvet verir, cinsi gücü artırır, göğüs hastalıklarında faydalıdır.
Kollestrolü düşürür, tansiyonu düzenler, kalbi takviye eder, kemikleri geliştirir, dişleri besler, bağırsakların çalışmasında faydalıdır.
Balgam söktürür, bronşları boşaltır, harhar solumayı önler, kolitte faydalıdır. Basur memelerinin, makatın ve rahmin dışarı çıkmasını önler.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ufalanmış harnup konur, 10 dk kaynatılır. Günde 3-5 bardak yemekler arasında içilir. Tozundan günde 3 defa 2-5 gr içilir.
Harnup tozu mide dolgunluğunda faydalıdır. Kusmayı önler, yemeklerden sonra içilir. Harnup tozu pekmezle beraber yenilirse idrar söktürür, 80 gr su ile içilirse böbrek sancılarını geçirir.
Harnup meyvesi; kalp rahatsızlıkları için harnup ufak ufak parçalanır. 1 kilo suya, 400 gr konur, 10 dk kaynatılır.
İndirildikten sonra içerisine 8 gr kekik ve 8 gr papatya konur, 10 dk bekletilir, süzülür, sabah aç karna – akşam yemekten evvel 1 bardak içilir.
Haricen: Ağacının kökü çok küçük parçalar halinde saf zeytinyağında 15 gün kadar bekletilir, bu yağla başa masaj yapılırsa saç çıkartır.
Ağacı yakılır, külü saf zeytinyağı ile karıştırılır. Bir müddet başa sürülmeye devam edilirse saç çıkartır.
Harnup kurusu toz haline getirilip siğillere sürüldüğünde siğilleri geçirir.
Çekirdekleri dövülür, lapa halinde vücutta meydana gelen şişliklere konulursa iyileştirir. Harnup çekirdekleri toz haline getirilir, kaynatılıp yaralara sürülürse yaraları iyi eder.
KEÇİBOYNUZU
BESLEYİCİ VE TESİRLİDİR :
Keçiboynuzunda %40'a yakın şeker vardır, oldukça bes­leyicidir.
Çok İyi göğüs yumuşatır, bronşları boşaltır, hoş kokusu vardır. Balgam söktürür, sigara tiryakilerine çok fayda verir.
Tutucu hassası vardır, İshallerde ve bilhassa küçük ço­cuk ishallerinde çok fayda verir. Onların ishallerini zararsız şekilde durdurur.

Hanımeli Faydaları

HANIMELİ – LONİCERACAPRİFOÜUM
Diğer İsimleri: Bahçe Hanımelisi

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, taze dal kabuğu ve tohumlan

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar söktürücü, gut‘ta böbrek, rahatsızlıklarında, karaciğer şişmelerinde, ishal kesici, nefes darlığında, dimağı kuvvetlendirir, midenin suyunu alır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr ufalanmış taze kabuk veya kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
Taze dal kabuğu, kuru yaprak ve çiçekleri öksürüğü keser, nezlede faydalıdır, astımda, müzmin bronşitlerde çay gibi içilir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde .birkaç bardak içilir. Tohumu müshil ve kusturucudur.

Tilki Üzümü Faydaları

TİLKİ ÜZÜMÜ – SOLANUM DULCAMARA

Diğer İsimleri : Yaban Yasemini, Sofur, Yaban Asması

Kullanılan Kısımları: Kurtulmuş dalları

Bitkinin Özellikleri : Bu bitki köpek üzümü familyasındandır, tırmanıcı bir bitkidir diğer yaseminlerle hiçbir benzerliği yoktur.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, hafif uyutucu, ağrı kesici, terletici, bronşitte, balgam söktürücü ve hafif müshil etkileri vardır. Nefes darlığında, siyatikte, romatizmada, gut hastalığı, mafsal ağrılarında ve kuvvet verici olarak kullanılır. Cinsi arzuyu azaltır, kanı temizler.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr ufalanmış dallarından konulur 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Doz aşımı hafif zehirlenmeler yapar.

Haricen Kullanılışı: Egzama, sivilce, sıraca, kanser tümörlerinde, yaban yasemini kaynatılır. Cilt hastalıklarının tedavisinde yıkama veya kompres şeklinde kullanılır. Artıkları lapa şeklinde ezik ve berelerin üzerine konulur.

Tümörlerde keten tohumu un haline getirilir, 60 gr, 160 gr ezilmiş tilki üzümü yaprağı ile karıştırılır, 5 gr içyağı ilave edip 15-20 dk kaynatılır, orta sıcaklıkta lapa halinde tümörün üzerin konulur, 1-2 defa tekrarlamak yeterlidir

Köpek Üzümü Faydaları

KÖPEK ÜZÜMÜ – SOLANUM NİGRUM

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yatıştırıcı ve ağrı kesici olarak kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 fincan içilir. Doz aşımı hafif zehirlenme yapar.

Haricen Kullanılışı: Ağrı kesici olarak haşlama suyu ile yaralar ve basur memeleri yıkanır.

Veya taze yapraklar ezilerek lapa halinde basur memeleri üzerine konulur.

Köpek üzümü yaprak ve çiçekleri şeker hastalıklarında ağrı, kaşıntı ve acıyı giderir.

Kullanılışı: 500 gr suya, yarım avuç ufalanmış bitki konur, 10-15 dk kaynatılır, ılıyınca süzülür, hastalıklı bölge yıkanır.

Köpek Dili Faydaları

KÖPEK DİLİ – CYNOGLOSSUM OFFİCİNALE

Diğer İsimleri: Göz Pıtrağı -Tavşan Dili

Kullanılan Kısımları : Çiçekli dalları

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Kaşıntılarda, sakinleştirici araç olarak ağrı, sancı, çarpıntı (ihtilaç) ve uykusuzlukta.

Bronşitte, göğüs ağrısında ve öksürükte faydalıdır.

Bağırsak yaralarını iyi eder, kanamayı keser.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr ince kıyılmış kök konur, soğuduktan sonra günde 3 defa 0,5 tatlı kaşığı doktor kontrolünde içilir.

Sirke ile haşlanıp yudum yudum içilirse bağırsak iltihaplarını ve müzmin ishali keser.

Haricen Kullanılışı: Haşlanan suyu yüze sürüldüğünde yüze renk verir, güzelleştirir. Bu su ile yıkandığında yanıklarda faydalı olur. Gargara yapılırsa ağız yaralarını
geçirir.

Taze kökü veya yaprakları ezilip nasırlara lapa halinde konulursa nasırı söker, habis yaraları geçirir, ayak şişmelerinde, sıraca ve sivilcelerde faydalıdır. Lapası basurda ve saçların büyütülmesi için başa konularak kullanılır.

Kronik ve iyileşmesi mümkün olmayan yaraları iyi eder.

Bitkinin tohumu şiddetli zehirlidir. Kök ve yaprakları hafif zehirlidir.




13 Nisan 2014 Pazar

Elma sirkesi nasıl yapılır?

Elma sirkesini yapmak için uygun olan elma çeşidi şekeri fazla olan kış elmalarıdır. Değişik elma türleri beraber kullanılarak ta sirkeye farklı bir tat kazandırabilirsiniz. Kullanmamanız gereken elma ham ve de ekşi olanıdır. Hijyene çok önem vermelisiniz. Elmaları iyice yıkayınız ve ardından kullanacağınız malzeme ile kavanozları sıcak su ile yıkayınız.

Elmaları ufak parçalara ayırınız ve ardından presleyiniz ya da katı meyve sıkacağı ile sıkıp suyunu çıkarınız.  Meyve suyunda bulunana şeker fermantasyona uğrar ve ilk olarak alkole ardından da asetik bakterilerin sebep olduğu fermantasyon ile sirkeye döner.

Sirke yapımındaki iki unsur önem taşır; bakterinin verimli çalışmalarını sağlayacak ısı ile oksijen. Hava ile temasının çok olması için oldukça geniş ağızlı ve derin olmayan bir kavanoz seçiniz.
Elma suyu üstünde boşluk olacak biçimde kavanoza doldurunuz ve ardından meyve sineklerinin geçmeyeceği ama hava alabileceği temiz tülbentle kavanozu kapatınız. Gün içerisinde bir sefer karıştırınız, bu sayede havalanmayı sağlayarak sirkenin oluşumunu hızlandıracaksınız.  Oda sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve güneş ışığı görmeyeceği loş ortamda saklanmalıdır. Koyulan kap cam veya ahşap olmalıdır, metal kullanmayınız. Sirkenin oluşumunu hızlandırmak için doğal elma sirkesi koyabilirsiniz. Sirkeniz kullandığınız elma çeşidi ile koşullara bağlı olarak 3-6 hafta arasında hazır olacaktır.

Sirke kokusu gelmeye başladığınızda her gün tadıp istenen tat ve de asit derecesi istenilen ayara gelene kadar işlem devam eder.

Elde ettiğiniz sirkenin fermentasyonuna engel olmak için bir iki katlı tülbentten geçirerek süzünüz. Bu sat-yede meyve kalıntılarından arındırmış olacaksınız. Hava almaması için şişelere koyunuz ve güneş almayan ortamda saklayınız. Süzseniz de ev ortamında yapılan sirkede fermantasyon tamamen durmaz, şişede deniz anası gibi düz bir tabaka oluşacaktır. Bu tabaka bakteri atıklarıyla meydana gelir ve sirkenizi kullanacağınızda atınız. Hazırladığınız sirke hazırlara göre bulanık olur. Ancak hazır sirkelerde yüksek ısı kullanıldığından ötürü sirkeye şifai özellik veren enzimler, mineraller, vitaminler, pektin, malik ve de tartarik asitler bakımından fakirliğe uğrarlar ve bir bölümünü ve ya hepsini kaybederler.

ÜZÜM- İÇİNDE BULUNAN MADDELER-FAYDALARI

ÜZÜM
İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Çoğu su olmak üzere üzüm, şekeri, acide tartrique, malique asidi, ozotlu maddeler, mineraller, serbest asidler, ta­nen, yağ ve reçine maddeleri bulunur. Külleri içinde potas­yum, manganez, sodyum, klor, silis, fosfor asidi, iyod ve ar­senik.
Üzüm vitaminlerden de zengindir; A, B1, B2 ve C vita­minleri boldur. Bir kilo üzüm içinde 120-150 gram üzüm ve meyve şekeri bulunur ve vücut tarafından çabuk emilirler. Ayrıca siyah üzümün içinde renkli bir madde bulunur ki bu da ayrıca vücut için bir toniktir. Üzüm şekeri normal kanın bir, parçasıdır. Vücut rafine şeker dediğimiz fabrikaların yaptığı şekeri üzüm şekerine çevirmek için karaciğerin çok çalışması ve vücudun bir enerji sarfetmesi gerekir,
VASIFLAR 
Hazmı kolaylaştırır. Sinir ve kaslara kuvvet verir, vücudu mineralize eder, vücuttan toksinleri atar,safra söktürür, bol idrar verir, karaciğeri uyarır ve şişmesini önler, yumuşatıcıdır ve nihayet dıştan kullanıldığı zaman cildi gençleştirir. Her sa­bah aç karnına 20 adet kuru üzüm yiyenlerde hazımsızlık gö­rülmez.
NERELERDE KULLANILIR:
Kansızlıkta, hastalıktan sonra nekahet hallerinde, gebe­likte,zavıf ve yorgun olanlarda, ateşlihastalıklarda, karaciğer şişmesinde, romatizmada, şişmanlıkta, böbrek hastalıklarında, ödemli hastalıklarda, zehirlenmelerde, tansiyon yüksekliğinde, hazımsızlıkta, kabızlıkta ve nihayet cilt hastalıklarında kulla­nılır…
İçten Kullanılışı:
Üzümü yemeden önce bol su ile yıkamalıdır. Çünkü ev­velce atılan köktaşı kalıntıları mevcut olabileceğinden zehir­lenme ihtimalini düşünmelidir. Üzüm kürlerinde günde 1-2 kilo üzüm yemelidir. Anjini olanlar, ateşi olanlarla, kanaması ve diş etleri iltihaplı olanlar bol koruk suyu içmelidirler. Üzüm suyu ise çok yumuşatıcıdır ve idrarın bol gelmesine sebep olur. Kuru üzüm de yaş üzümün ayni hassalarına sahiptir.
Dıştan kullanılışı:
Üzüm suyu bir parça pamuk yardımıyla yüze sürülürse on dakika bir süre kurutulmaya terk edildikten sonra bir parça ılık suya karbonat atılır ve bu su ile yıkanır.

RAHİMDE KİST MİYOM BİTKİSEL TEDAVİ

Kadin hastalıklarının hemen hemen tamamında bitkilerden faydalınarak Şifa elde edebilirsiniz . Özellikle Kistler , Miyom , Yumurtlayamama , adet görememe hazırsındır rahatsızlıklarınızda bitkilerin inanılmaz şifasından faydalanın . Bizi arayın hazırladığımız karışımlarımızdan faydalanın .
Kistler MİYOM
Rahim ( uterus ) içerisinde yer alan ; ona hay hay gebeliğe ev sahipliği yapacak şekilde hazırlanan ve gebelik olmadığı Zaman randımanlı hormon desteğinden yoksun kalması nedeniyle adet ( menstruasyon ) kanaması halinde dökülen Özel cell tabakası " endometrium " olarak adlandırılmaktadır . Ayşe cell tabakası vücutta sadece Rahim içerisinde yer almaktadır . Ayşe hücrelerin vücutta Rahim dışında Baska BİR alanda yer ". Ayşe durum en sik olarak yumurtalıklarda , Rahim arkası boşlukta ( Douglas boşluğu ), vajen ile barsağın Oğlu BÖLÜMÜ arasında , barsakların yüzeyinde , tüplerin üzerinde Tense'lerde çevresinde , Rahmi tutan hastalığı olarak adlandırılır Endometriozis alması bağların ve mesanenin üzerinde Tense'lerde karin zari yüzeylerinde , Cerrahi yaralarda , dikişli doğum esnasında açılan kesilerde , cok Nadir olarak da göbek deliği , Burun zari hazırsındır uzak organlarda görülür . En sik görüldüğü yer % 75 oranıyla yumurtalıklardır .
Rahim İÇ tabakası adet döngüsünün ona hay hay kalınlaşan ve belli BİR süre sonucunda kanamasıyla Vücut dışına atılan BİR dokudur seyrinde . Rahim İÇ tabakası Rahim yüzeyi dışında BİR makyajını yerleştiğinde yine adet döngüsüyle Birlikte kalınlaşma gerçekleşir ve yine kanamayla doku uzaklaştırılmaya çalışılır BİR Araya geldi . Endometriozis hastalığının yerleştiği dokular vajinayla Dış ortama açılan rahimin aksine Kapalı sistemlerdir ve kanama Kapalı sitemin içine ( genellikle karin boşluğuna Olur Tense'lerde Yumurtalık dokusu içine Olur ki yanıma ilerleyen süre içinde burada endometrioma DİĞER adıyla çikolata kisti adi verilen Yumurtalık kistlerine neden Olur Araya geldi .) Olur . Ayşe oluşan kanamalar IC IC bölgelerde yapışıklıklara neden Olur ve Buna bağlı belirtiler meydana gelir .

DAMAR TIKANIKLIĞI BİTKİSEL TEDAVİ

DAMAR TIKANIKLIĞINDA İNANILMAZ MUCİZE GİBİ SONUÇLAR Damar tıkanıklığı, kalpde, bacaklarda, beyinde kılcal damarlarda olabilir. Ve bu hastalık hayatımızı zehirde edebilir. Ama az bilinen bir şey var ki oda bitkilerle Damar Tıkanlıkları tamamen geçirilebiliyor. Yıllardır bir çok kişi bu rahatsızlığında şifalı bitkilerden faydalanarak kurtulabiliyor. Sizin demi böyle bir sorununuz var?

KORONER ARTER
Kalbi saran ve besleyen damar sistemi.
KORONER ATHEROSKLEROZ
Damar duvarlarında lipit plakların kısmi veya tam tıkanıklığa neden olmasına denir. Her yıl Amerika’ da 1 milyon insanda atheroskleroz teşhis edilmektedir. Türkiye’ de de koroner arter hastalığından ölüm tüm ölüm nedenleri içinde birinci sırada bulunmaktadır.
EKG
Kalbin elektriksel aktivitesinin kaydıdır. Cilde yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile grafik olarak kaydedilen dalga formudur. EKG kalp hızı, ritmi ve fonksiyonu, kalp kasına yetersiz kan ve oksijen gidişini gösteren iskemi olarak adlandırılan hasar ve kalp yapısındaki anormallikler hakkında bilgi verir.
KARDIYAK SIKLUS
Kardiyek siklus bir kalp atışından diğerinin başlangıcına kadar geçen süredir. Siklüs diastol ( kalbin gevşeme fazı ) ve sistolü ( kalbin kasılma fazı ) içerir.
KAN BASINCI
Kalpten atılan kan miktarı ( kardiyak output ), arter duvarlarının gerginliği ( vasküler rezistans ), kanın volüm ve viskositesi kan basıncını belirliyen parametrelerdir. Kan basıncı tayininde iki sayı vardır. Yüksek olan sistolik kan basıncı ( kalp kasılması sırasında arterlerdeki basınçtır), ikinci veya düşük olan diastolik basınç ( kalp gevşeme fazında arterlerdeki basınç). Normalde sistolik basınç yüksek olan sayıdır. EECP tedavisi sırasında diastolik basınç artar ve sistolik basınç azalır. Diastolik basınç sistolik basıncı geçer.
ANGINA ( Güğüs ağrısı )
Kalp damar hastalığının ( koroner damar ) an sık görünen belirtisidir. Genellikle güğüs üstünde olan baskı tarzında ağrı şeklidir. Ağrı çoğu zaman fiziksel, duygusal veya zihinsel atresin ardından ortaya çıkar. Bazen hastalar nefes darlığı, aşırı yorgunluk, baygınlık hissi, kolda , çenede ağrı gibi belirtilerle de başvurabilirler. Bunlarda angina eşiti belirtiler olarak değerlendirmeye alınırlar.
ANGINA’YA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Angina kalp kasının oksijenlenmesinin ve kanlanmasının yetersiz olduğunun bir göstergesidir.
Kalp gördüğü iş yüküne bağlı olarak zengin kanlanmaya ihtiyaç duyar bunu da koroner damar aracılığı ile sağlar. Eğer koroner damarlarda daralma veya tıkanma olursa kalbe giden oksijen miktarı önemli oranda azalır. Kalbin oksijene olan ihtiyacı egzersiz sırasında, ateşli hastalıklarda, hipoglesemi ( kan şekerinin düşüklüğü ), yemek sonrası, duygusal streslerde artar.
ANGINA GÜNLÜK YAŞAMI NASIL ETKİLER ?
Birçok hastada efor kısıtlaması görülür. Örneğin; düz yolda yürüyebilirken yokuş çıkamazlar, paket taşıyamazlar. Angina günlük aktiviteyi kısıtlar, fonksiyonel kapasiteyi düşürür ve yaşam kalitesini düşürür.
ANGINADAN NASIL KORUNULUR ?
Koroner arter hastalığından korunmak için risk faktörlerinin kontrol altında tutulması gereklidir. Kontrol altında tutulabilecek risk faktörleri yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol seviyesi, fazla kilo, egzersizden uzak bir yaşamdır.


ROMATİZMA BİTKİSEL TEDAVİ

ROMATİZMADAN KORKMAYIN Romatizma hayatınızı ne kadar etkiliyor? Bazı sabahlar ağrılarla uyandığınız ya da gün boyu romatizma ağrılarına katlanmak zorunda kaldığınız oluyor. Peki Romatizma ağrılarından Şifalı Bitkiler ile çok rahat bir şekilde kurtulup hayatınızı ağrısız yaşamak istemez misiniz? Hazırladığımız bitkisel kürler ile ağrılarınızdan kurtulun.


adale romatizması

Çoğunlukla, şiddetli soğuk algınlıklarından sonra görülen ve hareket etmenin zorlaşmasına neden olan bir çeşit romatizmadır. Tıp dilinde Myalgia, Fibrozit denir. Korunmak için terli çamaşırları, en kısa zamanda değiştirmek ve üşütmemek gerekir.

kalp romatizması

romatizma, iyi tedavi edilmeyecek olursa; kalbin içindeki kapakçıklara yerleşir. Bu kapakçıklardan; en fazla mitral kapakçık etkilenir ve daralıp, sertleşir, büzülür. Daha çok kadınlarda görülen kalp romatizması sonucu ortaya çıkan hastalığa mitral darlığı veya mitral stenoz denir. Hastada nefes darlığı, kuru öksürük, sık sık soğuk alma, morarma, el ve ayaklarda üşüme ve yorgunluk görülür. Tedavinin ilk şartı üzülmemek, her gün bir öncekki günden daha iyi olduğuna inanmak ve doktorun tavsiyelerine uymaktır.

romatizma

Umumiyetle eklem, kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıklara romatizma denir. romatizma ağrıları, vücudun her tarafında görülebilir. Halk arasında, romatizma ağrılarına yel denir. Şişmanlık, hormon dengesizliği, karaciğer yetersizliği, beslenme dengesizliği, mide ve bağırsak bozuklukları, çürük dişler, sinüzit, bademcik iltihapları ve yaşlılık romatizmayı hazırlayan nedenlerin başında gelir. Ayrıca, soğuk ve rutubet de çok önemli rol oynar. romatizmalı yerlerde ağrı, yanma veya üşütme ve şişlikler görülür. Ağrı bazen dayanılmaz dereceye varır. Hareket etmekte de güçlük çekilir. Tedavi edilmezse, kalp kapağı hastalığı veya bir başka hastalığa neden olur.3 çeşit romatizma vardır: - Akut eklem romatizması - Romatoid artrit - Dejeneratif romatizma

SEDEF BİTKİLERLE TEDAVİ

SEDEF  HASTALIĞI BİTKİLERLE TEDAVİ
Sedef hastalığı geçer mi?

SEDEF HASTALIĞI İYİLEŞEBİLEN HASTALIKTIR. Sedef Hastalığı, günlük hayatımızı etkileyen, ve muzdarib eden bir hastalık. Tedavisi yok denen bu hastalığın bitkilerle çok kolay geçtiğini ve bir çok insanın bitkilerden faydalanarak bu hastalıktan kurtulduğunu biliyormuyuz. Bitkisel kürlerden faydalanmak isterseniz bizi arayınız. Bitkilerden faydalanınız..

sedef hastalığı bitkilerle tedavi edilebilir mi?

 Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmelerine neden olan ve özellikle cilt hücrelerinin devamlı olarak oluşturulduğu yerlerde pul pul dökülmeler ve kırmızı plaklar şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Sedef hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir, ancak hastalık bulaşıcı değildir.

Ciltte oluşan kırmızı plaklar veya “lezyonlar”ın yanı sıra, tırnaklarda sedef hastalığınddan etkilenebilir, ve psoriatik artrit olarak bilinen, artritin özel bir çeşidi de ortaya çıkabilir. Sedef hastalığıyla birlikte yaşamak stresli olabilir, ancak çoğu durum hafif düzeydedir ve tedavi edilebilir.Pek çok tedavi yöntemi, sedef hastalığının semptomlarının başarılı bir şekilde kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.

SAÇKIRAN TEDAVİSİ BİTKİLERLE

Saçkıran Hastalığı (Alopesi areatanın) şifalı bitkilerle tamamen geçmektedir. Hayatınız etkileyen ve sizi üzen böyle bir hastalığınız var ise Şifalı Bitkilerden faydalanmayı ihmal etmeyiniz. Bizimle irtibata geçiniz yardımcı olalım. Bu rahatsızlıktan bitkilerle kurtulun.

Saçkıran Hastalığı (Alopesi areatanın) nedir?Alopesi tıp dilinde saç kaybı anlamına gelmektedir. Alopesi areatada ise saçlarda aniden yuvarlak saçsız alanlar oluşturacak şekilde dökülme olmasıdır.

Saçkıran Hastalığının (Alopesi areatanın) nedeni nedir?Alopesi areata otoimmun bir hastalıkdır. Otoimmun hastalıklarda bilinmeyen br nedenle bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.
Saçkıran Hastalığının ailesel özelliği var mıdır?
Alopesi areata ailenin bir bireyinden fazlasında görülebilir veya ailenin diğerlerinde pernisiyöz anemi ve vitiligo gibi diğer immun hastalıklar bulunabilir.

Saçkıran Hastalığı bulaşıcı mıdır?
Alopesi areata bulaştırıcı değildir.


Saçkıran Hastalığının (Alopesi areatanın) nedeni nedir?
Hastalığın yenilen gıdalarla bir ilişkisi yoktur. Diğer sağlık problemlerinde olduğu gibi hastalık stressli bir olaydan sonra başlayabilir, fakat bu olguların hepsinde yoktur.

Saçkıran Hastalığı nasıl görülür?Alopesi areata belirgin bir rahatsızlık vermediği için, genellikle berberler tarafından saptanır. Saçın büyümesi durur ve kökünden ayrılır. Alpopesi areata üç evre gösterir. İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saçlar başlangıçta renkleri beyaz veya gri olarak çıkmaya başlarlar. Bu ayları hatta yılları alabilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.

Saçkıran Saçların tamamı dökülebilir mi?Etkilenen hastaların %5 ine kadar olanında tüm saçlar dökülebilir. Bu duruma alopesi totalis denilir ve çok uzun sürebilir. Hastaların %1 inden azında vücut kılları tamamiyle dökülür, bu durum alopesi üniversalis olarak bilinir.

Saçkıran Hastalığın başka bir zararı var mıdır?
Alopesi areata fiziksel bir rahatsızlığa neden olmaz, ama psikolojik olarak hastayı etkiler.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?Saçkıran Hastalığı için hazıraldığımız bitki karışımları düzenli olarak 3 ila 5 ay kadar kullanıldığında bu rahatsızlık tamamen iyileşebilmektedir.