10 Ağustos 2011 Çarşamba

Taşkıran Otu Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TAŞKIRAN OTU – SXİFRAGA PANİCULATA

Kullanılan Kısımları : Bitkinin tümü
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, idrar artırıcı, taşları eritici, safranın vücuttan atılmasını sağlayıcı, karaciğer ve dalakta biriken kanı temizleyici. …

Tatula Otu Yaprağı Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri
Kullanılışı: 1 bardak suya, 15-20 gr bitki konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.





Tavşan Memesi Kökü Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TAVŞAN MEMESİ KÖKÜ – RUSCUS ACULEATUS


Diğer İsimleri: Dişi Kuşkonmaz, Enir, Yaban Mersini
Kullanılan Kısımları : Kök ve dalları
Kullanıldığı Yerler:

Tavşancıl Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri
Dahilen Kullanılışı: Toplar ve kılcal damar hastalıklarında, damar daraltıcı, mikrop öldürücü, mafsal ağrıları, ayak ağrısı, bacak krampları, gut’ta, basurda, menapozda, ödemde, bacak ödeminde, varis, flebit, sarılık, toplar damar yangısı, taş ve kum dökücü, iştah açıcı, idrar artırıcı, ateş düşürücü ve terletici olarak kullanılır, lenf bezleri iltihabında, damar tıkanıklığında, dolaşım bozukluklarında faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-10 gr kök veya dallarından konur 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Çok acı olduğu için balla tatlandırılmalıdır, başka bir tatlandırıcı ile de içilebilir.








Tere, Su Teresi, Tere Tohumu


Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TERE, SU TERESİ – LEPİDİUM SATİVUM – NASTURTİUM OFFİCİNALE


Kullanılan Kısımları : Tohumu, yaprakları
Kullanıldığı Yerler:

Su Teresi Faydaları Yararları Özellikleri
Tere, Terenin Yararları Faydaları Kullanılışı Özellikleri
Dahilen Kullanılışı: Sinir zafiyetinde, ruhi çöküntüde, şeker hastalarının cinsi iktidarsızlığını giderir, safrayı çıkarır, kuvvet verici, vitamin eksikliğini gidericidir. Skorbütte faydalıdır, idrarı artırır, iştah açıcı, balgam söktürücüdür, gut‘ta, sarılıkta, bulaşıcı hastalıklardan korunmada ve kan temizleyici olarak kullanılır, cinsi gücü artırır, hazımsızlığı giderir, dalağın tıkanık yollarını açar, kumları döker, anne sütünü artırır, göğüs ağrısı ve öksürüğü yok eder, sinirleri yatıştırır, göze kuvvet verir, insülin etkilidir, vücudu ısıtır, bağırsakları yumuşatır, üşütmeden meydana gelen kanlı basurda faydalıdır, ağrı, sızı ve kuluncu dağıtır, şişliklerde ve kalp çarpıntısında faydalıdır, solucan ve şeriti düşürür, saç dökülmesini önler, sıcaktan meydana gelen şişlikleri giderir bütün organlardaki gevşemeye karşı faydalıdır, akciğer ve göğsü yumuşak, balgamdan temizler.
Adet kanını söktürür, soğuktan ve balgamdan meydana gelen baş ağrısında faydalıdır. Guatrı tedavi eder, siyatikte faydalıdır. Sigaranın zararlarını azaltır, hamile kalmayı önler, makat ağrısında faydalıdır, ödemde, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında tere tohumundan toz haline de her gün 3 gr içilirse bütün bu hastalıklarda şifalı olur. Tere yaprakları kurutulup çay gibide içilebilir.
Kullanılışı:
1 bardak kaynar suya, 7-8 gr taze bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Kurutulmuş bitki çay gibi içilir. Taze tere yaprakları sıkılır, suyundan günde 1 barak içilir, bu su aynı zamanda vücutta biriken toksinleri temizler. Tere tohumu toz halinde günde 3 gr şeker veya balla yenilir veya süt ile içilir.
Saç dökülmesinde taze bitki sıkılır, suyu ile baş yıkanır, tere tohumu kaynatılır, bu su ile başa mesaj yapılırsa saç dökülmesini önler.

TERE TOHUMU:

Alerjik kaşıntıda tere tohumu toz haline getirilir, yarım çay kaşığı içilir. Tere tohumu aynı zamanda zayıflatıcı olarak da kullanılır.
Tere tohumu kavrulur, toz haline getirilip su ile içilirse ishali keser.
16 gr tere tohumu toz haline getirilip içilirse tabiatı yumuşatır, şişlikleri çözer.
10 gr tere tohumu toz halinde 15 gr şekerle her gün yenilirse siyatiğe iyi gelir.
Tere tohumu su içerisinde ıslatılır, 1 gece bekletilir, bu su içilirse vücutta safra birikmesini önler ve fazla safranın dışarı atılmasını temin eder.
Guatırda; tere tohumu toz haline getirilir, 1 çorba kaşığı 1 fincan toz şekerle karıştırılır, günde 3 çorba kaşığı yenir. Balgam söktürmek ve göğsü temizlemek ve tık nefesliği gidermek için tere tohumu su ve balla kaynatılıp içilir.
Haricen Kullanılışı: Guatırda tere tohumu toz haline getirilir, bakla unu ile karıştırılır, hafif lapa haline getirilir, guatrın üzerine konur üzerine lahana yaprağı kapatılıp sarılır.
Tere tohumu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse dimağı temizler, başta olan bir çok hastalığı giderir, burun kanamasını durdurur.
Tere tohumu toz halinde (natron) ile merhem yapılıp sürüldüğünde sıracayı geçirir. Tere tohumu toz haline getirilir, sirke ile karıştırılır, abraş ve alaca lekelerinin üzerine sürülürse faydalı olur.
Tere tohumu toz halinde balla macun yapılır. Dalak şişliğinde dıştan lapa gibi konulursa şişliğini giderir.
Tere tohumu toz halinde arpa kavutu ve sirke ile lapa haline getirilir, siyatikte ağrı olan yere sarı-lırsa faydalı olur.
Tere tohumu toz halinde lapa yapılır, çıbanlar üzerine konursa çıbanları olgunlaştırır, urların üzerine konulursa uru patlatır.


TERE TOHUMUNUN YAĞI: Antibiyotik olarak kullanılır.

TERE VE SU TERESİ: Yaprakları kurutulur, toz haline getirilip süt veya balla beraber yenilirse egzama ve emsali cilt hastalıklarında faydalı olur.

TAZE TERE YAPRAĞI: Tere yaprakları, sıkılır, bu su ile baş yıkanırsa başı kirden ve rutubetten korur.
Taze tere yapraklan ezilir siğillere ve ciltteki lekelere (behak) sürülürse iyi gelir.
ZARARLARI: Yalnız kullanıldığında mide ve mesaneye zararlıdır. Süt şeker veya balla alınmalıdır.

Termiye Otu Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.  

TERMİYE – LUPİNUSALBUS

Diğer İsimleri: Acı Bakla, Mısır Baklası, Kurt Baklası, Yahudi Baklası
Bitkinin Vasıfları, Özellikleri : 2 çeşittir tatlı ve acı çeşidi vardır.
Kullanıldığı Yerler:

Termiye Otu, acibakla Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri
Dahilen Kullanılışı: Kuvvet verici, besleyicidir, etkili bir iştah açıcıdır, şişmanlatır, sindirimi temin eder, anne sütünü çoğaltır ve sütün besin değerini artırır, çeşitli sebeplerden meydana gelen zayıflamayı önler.
Zafiyette faydalıdır, çocuklarda kanlanma, güçlenme ve gelişmeyi temin eder, idrar söktürür ve idrar yollarını temizler. böbrek iltihabını giderir, böbrek kum ve taşlarının dökülmesinde yardımcı olur, baş ağrılarını dindirir, romatizma, lumbago ve siyatik ağrılarım keser, albümini düşürür, vücutta biriken tuzu atar, basura iyi gelir, sabah ve akşam yenirse gözü kuvvetlendirir nefes darlığında faydalıdır, meniyi artırır, şeker hastalarının zayıflamasını önler, kilo aldırır, güç kazandırır, pankreası güçlendirir, yenilen gıdalardan faydalanmayı artırır, şeker hastalığında faydalıdır.
Kuvvet verici olarak tatlı termiye tohumu kullanılmalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 4 gr kavrulmuş termiye konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir veya tatlandırılmış termiyeden bolca yenilir.
Kaynatılmamış termiye tohumu kaynatılır, suyundan günde yarım bardak içilir.
Şeker hastalığına karşı kavrulmuş termiye toz haline getirilir, sabahları aç karnına 1 çay kaşığı içilir.
Kavrulmuş termiye bal veya sirke ile kaynatılıp içilirse karaciğer ve dalağın gözenek tıkanıklarını giderir, dalak ve karaciğer sertliğine karşı faydalı olur. Kavrulmuş termiye toz haline getirilir, bal ile beraber yenilirse bağırsak kurtlarını öldürür. Sirke ile de içildiğinde aynı faydayı temin eder. 4 gr kavrulmuş termiye tozu bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilirse balgamı söktürür. Kavrulmuş termiye tozu, sirke, sedef otu ve bal karışımı içilirse mide bulantısını geçirir.
YAN TESİRLERİ: Termiye tatlandırılmadan veya kavrulmadan kullanılırsa sarılık arazları ile belirlenen tehlikeli zehirlenmeler yapar
Haricen Kullanılışı: Termiye sirke veya bal ile kaynatılıp lapa haline getirilir, mafsal, romatizma ve siyatik ağrılarında sıcak sıcak bağlanırsa şifalı olur.
Termiye toz haline getirilir, lapa yapılır göbek üzerine konulursa bağırsak kurtlarını öldürür. Termiye toz haline getirilir, merhem yapılır yüze sürülürse cildi temizler, ciltteki yara izlerini, kırışık ve buruşuklukları giderir. Termiye toz haline getirilir, arpa unu ile hamur yapılır sivilce, uyuz ve alaca hastalığında hastalıklı cilde konulursa faydalı olur, çillere, habis yaralara ve kanser yaralarına karşıda faydalıdır. Aynı maksatlarla termiyenin kaynatılmış suyu da kullanılır.
Sedefte termiye toz haline getirilir, hamur yapılarak sedef hastalığı olan bölgeye lapa şeklinde konulur, kaynatılan suyundan da içilir. Termiye kabuğu bir bez içerisinde safrası olan kimsenin karnına bağlanırsa safrayı kolayca çıkarır, safra hastalığını geçirir. Guatır’da termiye tohumları sirke içinde kaynatılıp lapa halinde guatırın üzerine sarılır, şirpençede de aynı şekilde kullanılır.



Tıbbi Hevhulma Otu Faydaları


Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.


TIBBİ HEVHULMA – LYTHRUM SALİCARİA

Kullanılan Kısımları: Yaprakları
Kullanıldığı Yerler:

Hevhulma Otu Bitkisi Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri
Dahilen Kullanılışı: Kuvvet verici, ishal kesici, tifüs ve dizanteriye karşı. Ülserde, burun kanamasında, kan dindirici, basura ve egzamaya karşı kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 25 gr yaprak konur soğuduktan sonra yudum yudum içilerek tüketilir. Haşlanan suyundan çocuklara 10-15 damla verilir.
Haricen Kullanılışı: Şeker hastalarında kaşıntı, ağrı ve acıyı giderici olarak kullanılır.
500 gr suya, yaş veya kuru yaprak veya çiçek konur 5-10 dk kaynatılır, ılık hale gelince süzülür, bu su ile pansuman yapılır.


Tıbbi Nergiz Otu Faydaları


Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TIBBİ NERGİZ – CALANDULA OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri : Nergiz, Tıbbı Öküz Gözü, Aynı Safa Çiçeği
Toplama Zamanı : Temmuz, Eylül ayları çiçek açma zamanında bitkilerin tepeleri toplanır.

Kullanıldığı Yerler:


Nergiz Otu Bitkisi Çiçeği Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri
Dahilen Kullanılışı: Yaprak ve çiçekleri safra çıkartıcı, mide ve bağırsak ağrılarına karşı, iştah açıcı, sarılıkta ve mikrobik sarılıkta, spazm giderici, ishal kesici, kan temizleyici, mide ülserinde, kalın bağırsak iltihabında, ödemde, kanlı idrarda, mikrobik ve virüs hastalıklarında özellikle stafilokoklar ve streptotoklar hakkında bakterisid etkisi deneylerle isbat edilmiştir. Paratiftis ve emsali rahatsızlıklarda, mikrobik romatizmada faydalıdır.
Ağrılı aybaşı görenlerde ağrıyı kesici, idrar söktürücü olarak kullanılır. Merkezi sinir sistemini sakinleştirir, reflektör tahrikini ve atar damar tazyikini azaltır, kalp faaliyetini kuvvetlendirir, nabzı geciktirir. Mide ve rahim kanserine karşı en tesirli bitkilerden biridir. Karaciğer yetersizliği için çok faydalıdır, uyarıcıdır, yüksek tansiyonda faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 5 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 kaşık içilir. Adet bozukluklarını tanzim edici olarak 1-10 nisbetinde ten türü hazırlanır, günde 2-3 defa 30 damla içilir.
Cilt hastalıklarının tedavisinde dahilen yardımcı olmak için bitkinin hulasası hazırlanıp içilmelidir.
TOHUMU:Tohumu idrar artırıcı olarak faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Deri hastalıklarında, egzamada, impetigo (çakmak) enzimler, saçkıran, cerahatli yaralar, ayak mantarlarını gidermek için, damar iltihaplanmasında, yara, ezik, adale paralanması, kanama, kanserimsi şişlerin iyileşmesinde kan çıbanı, pigment ve ihtiyarlık lekelerini gidermede, hatta kanserimsi deri lekelerini gidermek için bile krem halinde kullanılır.
Variste, fistülde, yanık yaraları, varis şişleri, donmuş şişlikler ve göğüs şişliklerinde, de kremi kullanılır.
Kullanılışı:
Bitki su içerisine ıslatılır bir müddet bekletilir, zeytinyağı ile karıştırılır. Cilde sürmek sureti ile kullanılır. Bu tedavinin faydası deneylerle tesbit ve tasdik edilmiştir. Siğil ve uyuzda, mantar hastalıklarında, cilt kanserinde, cilt hastalıklarında taze bitki sıkılır, elde edilen suyu ile hastalıklı cilde kompres yapılır. Bitki haşlanır suyu ile gözlere banyo yapılırsa gözün görme gücünü artırır.
Açık yaralarda, kapanmayan iltihaplı yaralarda, atkuyruğu ile aynı nisbette karıştırılır, haşlanır, suyu ile yaralar banyo yapılır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, yarım avuç bitki konur 5-10 dk kaynatılır, bütün cilt hastalıklarında ve kaşıntılı rahatsızlıklarda, yıkama, pansuman, kompres şeklinde kullanılır.



Turna Gagası Otu, Topuzlu Ot, Tolu Pelesengi Otu


Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TOLU PELESENGİ – BALSAMUM TOLUTANUM

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Bronş ifrazatını artırıcı, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve hafif antiseptik olarak kullanılır.

Pelesengi bitkisi Yararları Faydaları Kullanılışı Özellikleri
Kullanışı: Günde birkaç defa 1-3 gr toz halinde içilir veya su şurubu yapılıp kullanılır. Tentür olarak günde 2-10 gr şurubu 30-100 gr içilir.
Bronş ifrazatını artırıcı ve antiseptik etkisi dolayısı ile trkeo bronşit ve müzmin bronşitte kullanılır.
Zehirli bileşikler taşımayan iyi bir göğüs yumuşatıcıdır.
Haricen Kullanılışı: Cilt çatlaklarında ve yanıklarda kullanılır.








Turunç Çiçeği

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.


TURUNÇ ÇİÇEĞİ

Kullanılan Kısımları : Taze veya kurutulmuş çiçekler Taze çiçeklerden buharla elde edilen suyu veya kurutulmuş çiçeklerden haşlanarak elde edilen suyu; Yatıştırıcı, midevi, terletici, ateş düşürücü ve uyutucu olarak kullanılır.

Turunç Çiçeğinin Yararları Faydaları Kullanılışı Özellikleri
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-8 gr kuru çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Uykusuzlukta; buharla elde edilen turunç çiçeği suyundan yatmadan önce 2-10 gr içilir. Haşlanan çiçek suyundan 1 bardak içilir. Etkili ve zararsız bir ilaçtır.
Turunç kabuğu (taze veya kuru): Hazmı kolaylaştırır, midevidir, iştah açar, mide şişkinliğini giderir, safrayı söktürür, vücuda kuvvet ve çeviklik verir, safrayı ve kusmayı önler, safradan olan ishali keser, kanı temizler, kalbe kuvvet verir, sinirleri yatıştırır, spazmları giderir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr turunç kabuğu (taze veya kuru) ince doğranmış konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kuru turunç kabuğu toz haline getirilir, günde birkaç defa 1-2 gr su ile içilir.
Turunç şurubu:
Kullanıldığı Yerler:
Turunç şurubu mide yanmalarında faydalıdır. Zekayı geliştirir, kalbi kuvvetlendirir, ferahlık verir, iştah açar ve susuzluğu giderir. Safrayı, ishali ve kusmayı keser, çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir, ateşi düşürür, safradan meydana gelen kalp çarpıntısını giderir, mideyi temizler, kanı safıleştirir, safradan olan ishali keser, midevidir, safrayı söktürür.
Turunç şurubu yapılışı: Kurutulmuş turunç kabukları ince ince doğranır, 200 gr kabuk 200 gr su içerisinde kapalı bir kapta 12 saat bekletilir, sonra 2 kilo sıcak su (kaynar değil) ilave edilir ve aynı kapta 6 saat daha bekletilir, bezle süzülür, elde edilen suyuna 10 ölçüye 18 ölçü şeker ilave edilir karışım hafifçe ısıtılır (kaynatılmaz) şekeri eritilip süzülür, kapalı şişelerde muhafaza edilir.
Turunç şurubu için turunç kabuğunun olmadığı yerde taze portakal kabuğu da aynı maksatla kullanılır.
Ekşi turunç suyu sinirlere ve nefes darlığında zararlıdır.
Turunç yaprağı: Taze veya kuru ” yapraklar kuvvet verici, yatıştırıcı, iştah açıcı ve midevi olarak kullanılır.
Zehirli bileşikler taşımayan iyi bir iştah açıcı ve yatıştırıcıdır.
1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış (taze veya kuru) yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Turunç Sarada 1 kilo kaynar suya 20 gr turunç yaprağı konur. 20 dk bekletilir günde 4 bardak içilir.
Şifalı Bitkiler

Tuz Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

TUZ

Tuz ‘ sodyum klorürdür. Hayat için elzemdir, eksikliğinde kan hacmi ve basıncı azalır, kas krampları, baş dönmesi, bayılma ve bazen konfüzyon belirir.

Tuz, Tuzun Faydaları Yararları Kuıllanılışı Özellikleri Nerelerde Kullanılır
Vücutta tuzun yokluğu dilde kuruma, uykusuzluk, halsizlik, uyuşukluk, huysuzluk, asabiyet hep tuzun yokluğundan ileri gelir.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: Tuz yenildiğinde vücuttaki yelleri dağıtır, iltihapları kurutur, donmuş kalıntıları eritir. Balla bir miktar tuz yenirse balgamı ‘çıkarır. Fazla miktarda yenirse kusturur. Mideyi temizler. Hz. Ali (R.A) yemeğe tuzla başlayan kimseden “Allahü Teala yetmiş türlü belayı giderir”, buyurmuştur.
Guatrda iyotlu tuz yemek faydalıdır. Bir insanın günlük tuz ihtiyacı 4,5 gr dır.
Haricen: Tuzlu su banyoları vücudu güçlendirir. Kış günleri soğuktan müteessir olmamak için 2 kilo kaynar suya, 500 gr tuz konulur, eritilir, ılık halde banyo yapılır.
Diş inmesinde, diş eti rahatsızlıklarında bol tuzlu su kaynatılır, ılık olarak ağız çalkalanır. Aynı su ile gargara yapıldığında boğazdaki yapışkan balgamı çıkarır. Boğazı temizler. Bu su içilirse midede olan safrayı çıkarır, safranın sebep olduğu mide bulantısını ve baş dönmesini geçirir.
Boğazdaki yapışık balgamı temizlemek için 1 bardak ılık suya, biraz çokça tuz konup eritilir. Bu su ile gargara yapılır, çok etkilidir. Birkaç gün içinde boğazı temizler. Denenmiştir.
Diş inmesinde tuz suda eritilir, ağızda biraz bekletilir, yaralar tuz ve sirke ile yıkanırsa çok iyi olur. Yağ bezelerini eritmek için, su, tuz, karbonat aynı nisbette kaynatılıp eritilir. İçerisine 1 bez batırılır. Bezenin üzerine kompres yapılır ve tahammül edilecek kadar beze yavaş yavaş ovulur. 3-5 defa tekrarlanır.
Gebelik, sara, kalp, böbrek hastalığı olanlar tuzu az yemelidirler. Tuz romatizmayı azdırır, çok defa mafsallarda biriken tuzlu su tuzun fazla alınmasında hasıl olur. Fazla tuz doğumu zorlaştırır, hamileler bilhassa son 3 ay içerisinde tuz yememeye dikkat etmelidir. Hamilelik böbreklerin faaliyetini zaten güçleştirmiş vaziyette olduğundan alınan tuzu atamayacağı için dokular aynı sebepten şişer, doğumun güç olmasına sebep olur. Fazla tuz karaciğer içinde zararlıdır, kalp hastalıklarına ise hiç yaramaz. Zayıflamak için çalışanlar tuzu az yemelidirler.
Şifalı Bitkiler

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Yoğurt Otu, Kokulu Yoğurt Otu

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

YOĞURT OTU – GALİUM PULUSTRE GALİUM APARİNE

Diğer İsimleri: Çoban Süzeği, Kaz Otu, Yapışkan Otu, Sünnetlice Otu
Kullanılan Kısımları : Bitkinin tamamı, taze bitkinin özsuyu ve kuru bitki
Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: İştah açıcı, idrar artırıcı, böbrek, dalak, pankreas ve karaciğer hastalıklarında, böbrek büzülmesinde faydalıdır. Lenf bezi hastalıklarında hergün yoğurt otuçayı devamlı içilmelidir. Böbrek cerahatlanmasında (böbrek çıbanında)
Sarılıkta, vücudun su toplaması ve böğürlerdeki sancılarda faydalıdır. Mide ve bağırsak nezlesine karşı, ülserde, ödemde, kan dolaşımı bozukluğunda, sara, histeri, sinir rahatsızlığı, köre hastalığı, idrar tutukluğu, kum ve taş şikayetlerinde faydalıdır. Dil ve gırtlak kanserinde çoban süzeği çayı içilir. Kanserli şiş ve şişliklerin giderilmesinde de çoban süzeği çayı faydalı olur.
Kanseri yavaşlatan ve hatta durduran bir reçete: 100 gr yoğurt otu, 300 gr tıbbı nergiz, (tıbbi öküz gözü) 100 gr civan perçemi, 100 gr ısırgan karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 1 tutam konur, 10 dk bekletilir, günde 6-7 bardak içilir.
Böbrek büzülmesinde; çoban süzeği, dağ altın başağı ve sarı ballı baba otları aynı nisbette karıştırılır. 1 bardak kaynar suya, 1 tutam konur, 10 dk bekletilir, kahvaltıdan yarım saat evvel yarım bardak ve kahvaltıdan sonra yarım bardak olmak üzere günde 4 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Ağız yaralarında, tüm deri hastalıklarında, yara, komedon (kaşık düşmanı) ve kan çıbanında acil şifa sağlar.
Ilık yıkamalar ile yüzün bozulmuş, çökmüş derisini düzeltir, güzelleştirir. Taze ottan sıkılan su (usare) aynı maksatla cilde sürülür, kurumaya bırakılırsa çok iyi netice alınır. Her gün devamlı gargara yapılırsa guatrı tedavi eder. Troid bezesinin iyileşmesini sağlar.
Taze yoğurt otu sıkılır, suyu ile gargara yapılırsa, dil ve gırtlak kanserinde, ağızdaki yaralarda ve damakdaki şişkinliklerde faydalı olur.
Ses telleri rahatsızlığında gargara şeklinde kullanılır.
Yoğurt otundan yapılan merhem yaraların çabuk kapanmasını temin eder. Hasta uzuvlara dıştan sürülmek sureti ile kullanılır. Krem Hazırlanışı: Taze bitki sıkılır, elde edilen suyu tereyağı ile iyice karıştırılır. Buzdolabında muhafaza edilir.

SARI YOĞURT OTU – GALİUM VERUM

Diğer İsimleri : Sarı Yoğurt Otu, Hakiki Yoğurt Otu
Toplama Zamanı: Haziran-Eylül
Kullanılan Kısımları: Çiçeğin uç kısımları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar ve safra artırıcı, ishal kesici, sinirlilik hallerinde sara’da ve birçok cilt hastalığında ve yoğurt otunun kullanıldığı yerlerde kullanılır.
Kökboyasıgiller familyasındandır. Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi. Güzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isviçre çayı.
(Galium, Yunanca “süt” anlamına gelen gala sözcüğünden gelir. Bitkinin çeşitli türlerinin sütü koyuiastırıcı özelliği vardır, Türkçede “yoğurt otu” denmesinin sebebi budur. Odoratum ya da odorata ise “kokulu” demek.) 30-40 cm boylarında, karemsi, narin, dik gövdeli, yan dallan olmayan, çok yıllık, otsu bir bitkidir.
Belli aralıklarla gövdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisan-mayıs aylarında, sap uçlarında açan, küçük, beyaz, topluca şemsiyemsi bir görünüm alan çiçekleri vardır. Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır. Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar.
Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’dır. Ülkemizde en çok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde, 900-2000 metrelerde gölgelik yerlerde, özellikle kayın ormanlarında yetişir.
Kültürü mümkündür. Tohumlar, yarı gölgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir. Ancak bitkinin çiçeklenmesi bitince, ana gövdeden ayırarak çoğaltmak daha kolay sonuç verir.
Yapraklar ve çiçekler gerektikçe kopanlır.
Çiçekli dallar Ortaçağ’da (5-1 5. yy) kiliseleri süslemede kullanılmıştır. Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek için bu bitkiye başvurmuştur.
Bitki koku vermesi için bira, şarap, rakı, likör, esans, çay, tütün, salata ve tatlılara eklenir.
Güzel kokusundan dolayı çelenklere, şiltelerin, yastıkların içlerine; odalara hoş koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına konur.
Dallar tomurcuklandığında toprak üstü kısımları kesilerek toplanır. Çiçekleri solmuş dallar alınmamalı, kökten çıkarılmamalıdır. Toplanan bitki temizlenip, gölge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır.
Almanlar kurutup öğüttükleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar. Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar.
Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop öldürücü cevherler, özellikle de yapraklarda C vitamini bulunur.
Sakinleştirici, güçlendirici, idrar söktürücü, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır.
Bunun için iki-üç çay kaşığı kıyılmış bitki bir çay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra günde birkaç seferde içilir.
Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu için doz aşımından kaçınmak gerekir!
Bitki dışardan güve benzeri haşerata karşı kullanılır.
Lapası yara ve çıbanlara uygulanır.
Son dönemlerde, yoğurtotu {Galium) türlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir.
(Cola acuminata ve C. nitida)
Kolaağacıgiller familyasındandır.
8-20 metre boylarında iki ağaç türüdür. Beş bölmeli meyveleri vardır, her bölmede ceviz iriliğinde kırmızı ya da beyaz tohumlar bulunur. Kafein zengini bu tohumlar pek değerlidir. Yetiştiği bölgelerde para yerine kullanılmıştır.
Anayurdu Batı Afrika olmakla birlikte, Amerika’nın tropik bölgeleri başta olmak üzere başka bölgelerde de yetiştirilir.
Ağızda çiğnenen kola tohumunun açlık ve yorgunluk giderici, uyarıcı ve güçlendirici etkileri vardır; tıpta da iştah açıcı, uyarıcı ve ishal kesici ilaç olarak değerlendirilir.
En yaygın kullanım alanıysa “kola” adıyla bilinen gazoz türü içeceklerdir.
Şifalı Bitkiler

Yemlik Otu, Yeni Bahar, Yentün Otu

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

YEMLİK – SCORZONERA

Kullanılan Kısımları: Taze bitki İskorçina (Scorzonera Hispanica) Familyasındandır.
Dahilen Kullanılışı: Damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma, gut, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığına karşı taze bitki sebze halinde yenilerek kullanılır.
Bitki gençken (5-6 yapraklık) kullanılır, çiçek açmış veya kocamış bitkiler kullanılmaz.

Yemlik Otu Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri




İSKORÇİNA KÖKÜ – SCORZONERA HİSPANİCA

Diğer İsimleri: Kara İskorçina Yemlikle aynı familyadan bir bitkidir. Türkiye’de yabani olarak bulunmaz. Kökü yemlikle aynı etkilere sahiptir. Damar sertliği, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları, romatizma, gut ve şeker hastalıklarında kullanılır. Yaprakları sebze olarak yenilir, terletici, göğüs yumuşatıcı ve idrar artırıcı etkilere sahiptir.

YENİ BAHAR – PİMENTA OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri: Jamaika Biberi
Dahilen Kullanılışı: Hamile kalmayı kolaylaştırır. Damar sertliğini önler, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını giderir, vücudun direncinin artırır, iştahı açar, anne sütünü artırır, ishali keser, sinir rahatsızlıklarında ve unutkanlığı giderici olarak kullanılır.
Kullanılışı: Toz haline getirilir, günde 2-3 defa 0.5-1 gr içilir.

YENTÜN – THAPSİA GARGARİCA

Diğer İsimleri: Deryas Kökü
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Nefes darlığında faydalıdır. Siyatiğe ve kan tükürmeye iyi gelir. Vücudun en derin yerlerinde olan gazları bile çıkarır. İç organlarda toplanan suyu dağıtır. Kabızlığı giderir.
Kullanılışı: Kökler toz haline getirilir, 2 gr balla karıştırılarak yenir.
Kökünün kabuğu toz haline getirilir, 15 gr’mı, 15 gr dereotu suyu ile karıştırılır, bir miktar saf su ilave edilip içilirse müzminleşmiş yarım baş ağrılarına (migren) ve çok miktarda balgam çıkaranlara iyi gelir.
Haricen Kullanılışı: Kökler toz haline getirilir, sade yağı ile karıştırılır, soğuktan meydana gelen ağrılı yerlere sürülürse ağrıyı geçirir. Gut ve mafsal ağrılarında, ağrıyan yerlere masaj yapılırsa faydalı olur. Gevşemiş organlara masaj yapılırsa onları güçlendirir. Taze kökünün kabuğu saçkıran olan bölgeye sürülürse faydalı olur, kıl bitirir.
Kökünün kaynatılan suyu bal ile karıştırılarak uyuza, kükürtle karıştırılarak cerahatli yaralara sürülürse iyi gelir.
Şifalı Bitkiler

Zakkum ve Zambak Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

ZAKKUM YAPRAĞI – NERİUMOLEANDER

   Düzensiz kalp atışlarında, tansiyonu düşürür, yarı felçte, kötürüm olanı ayağa kaldırmada, kasıktan tırnağa kadar damar ağrılarını kesmek için, kalçalardaki yelleri gidermede, mafsal ağrılarında, balgam söktürücü olarak, kalbi kuvvetlendirici, idrar artırıcıdır, ödemde vücutta biriken suyu dışarı atar, az kullanıldığı takdirde kalbi kuvvetlendirir.

Zakkum, Zakkumun Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Dahilen Kullanılışı: Zakkum yaprakları sıkılır, suyu içilir, kasları güçlendirici, sık idrara çıkmayı azaltıcı olarak günde 1 adet yaprak yenilir (günde 1 adet yaprak yenilip bizzat denenmiştir), çok zehirli olduğundan doktor kontrolünde kullanılmalıdır, 1 gr kuru yaprak insanı öldürür.
Haricen Kullanılışı:
Allerjide; yaprağı kaynatılır, elde edilen su vücuda sürülür. 10 gr ufalanmış zakkum yaprağı 100 gr zeytinyağı içerisinde 1 hafta bekletilir, süzülür, vücut parazitlerine karşı (uyuz vs. gibi) kullanılır. Ağrı ve sızılarda çiçek ve yaprakları saf zeytinyağı içerisine konur, 14 gün bekletilir, ağrıyan yerlere sürülür.
Diş ağrısında kurutulmuş zakkum yaprağından tırnak üstü kadar bir miktar ağrıyan dişin üzerinde bir müddet tutulur.
Ağacının gövdesi toz halene getirilir, kaynatılır, ağrıyan yerlere sıcak sıcak pansuman ve masaj yapılırsa ağrı ve sızıları giderir. Nasırda zakkum dalları kırılır sütü nasıra sürülür 1 hafta kadar devam edilir.


ZAMBAK SOĞANI – LİLİUM CANDİDUM
Diğer İsimleri: Ak Zambak, Bey Zambağı, Beyaz Zambak Mis Zambağı
Kullanılan Kısımları: Çiçeği, soğanı
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, balgam söktürücü, vücut ağrılarını dindirici, diş ağrılarını ve diş eti iltihaplarını giderici ve şişlikleri indirici etkileri vardır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr zambak soğanı konur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir. Haricen Kullanılışı: Zambak koklanıldığında dimağı temizler, dimağın yaşlılığını (rutubetini) giderir. Sinir kopmalarında zambak soğanı ezilir, balla macun yapılır hastalıklı kısma bağlanır. Zambak çiçeğinin su buharı ile elde edilen suyu cilt lekelerini gidermede ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır, yüz yıkandığında yüzü parlatır.
ZAMBAK YAĞI: Zambak çiçeğinin zeytinyağı içerisinde bir müddet bekletilmesi ile elde edilir, koku verici olarak kullanılır.
Çıbanlarda; zambak soğanı ezilir çıbanların üzerine konulur.
ZEBERCET
Toz haline getirilir, sürme gibi göze çekilirse gözlere kuvvet verir.
Yalnız 2 gün 2'şer gr içilirse kalbi kuvvetlendirir, cüzzamda faydalıdır.

7 Ağustos 2011 Pazar

Zater Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.
ZATER
HAZIM YOLLARINA FAYDALARI:
Kekik olarak da bilinir.
Mide tenbelliği, hazım zorluğu ve hazım bozukluğunu ge­çirir. Mide ağrılarını dindirir.
Mide ve barsaklarda gazı keser.
Barsaklardaki kokuşmayı ve vücudun zehirlenmesini ön­ler. İshalleri derhal ve zararsız şekilde keser.
Barsak iltihazı varsa, oraların mikroplarını öldürerek, çarbucak iyileşmesini sağlar,
SİNİR SİSTEMİNDE ETKİLİDİR :
Zihni yorgunluğu ve sinir zafiyetini giderir, ruhen ve be­denen canlılık sağlar.
Cinsel gücü artırır, iktidarsızlığı giderir.
NEFES YOLLARINDA FAYDALIDIR:
Bronşları dezenfekte eder, bronşit, öksürük ve Astım’ın iyileşmesini çabukiaştırır. Rahat nefes aldırır.
KULLANILIŞI :
1 tas sıcak suya 1 kahve kaşığı konur, 10 dakika dinlen­dirip, yemekten önce veya sonra içilir.
Mutfakta: Makarna, pilav, nohut fasulye, et, çorba vesair yemekler üzerine ekerek hazımları kolay olur. Bayat et ve balık yemeklerinin insana zarar vermesini önler.

Zencefil Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.
ZENCEFİL

HAZIM YOLLARINDA:
Bol tükrük söktürerek, nişastalı gıdaların (ekmek, börek vs.) hazmını kolaylaştırır.
Mideyi uyartarak ifrazatını artırır, hazımsızlığı, iştahsızlığı ve yemeklerden tiksinmeyi giderir.
Kusmaları önler.
GAZ SÖKTÜRÜR.
Mide ve barsaklarda çok fazla gaz söktürür.
Karnın gazla şişmesini ve gazdan ileri gelen karın ağrıla­rını giderir. Barsak bozukluğu ve ishalleri iyi eder.
SOĞUK ALGINLIĞINDA ETKİLİDİR :
Süt, çay, içki içerisine katarak alındığında mide ve vücu­du ısıtır, bu ısıtma uzun süre devam eder, soğuk algınlığı ve kırıklığı giderir.
ZİHNİ ÇALIŞMAYI ARTIRIR :
Bütün vücudu uyartarak zihni çalışma gücünü artırır. Bu bakımdan zihnen çalışanlara ve talebelere çok faydalıdır.
CİNSEL KONUDA DA ETKİLİDİR :
Kadın ve erkekte cinsel gücü ve isteği çok artırır.
KULLANILIŞI:
Mutfakta : Toz halinde tatlılar, reçel, marmelat, pastalar üzerine ekerek veya bunları hazırlarken içersine katarak kul­lanılır.
Ayrıca : Tavuk ve av etlerine sosda kullanılır.
Soğuk algınlığında sıcak çay, süt veya sıcak su içerisine katarak alınır:
Günlük miktarı 1 kahve kaşığı doluşudur,
NOT: Acı olduğu için taze çocuklara pek vermemeli veya çok tatlı yiyecekler içinde vermelidir.

Zerdeçal ve Zeravent Kökü,Acı Kök Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.
ZERDEÇAL – CURCUMA LONGA
Diğer İsimleri: Hint Safranı

Dahilen Kullanılışı: Midevidir, mide ağrısını giderir, mide bağırsak gazını ve idrarı söktürür, vücutta biriken zehirleri dışarı atar, rahatlık ve ferahlık verir, safrayı artırır, sinirleri uyarır, nekahat devresini kısaltır, damar sertliğinde faydalıdır, böbrek ve safra kesesi taşlarını döker, taş oluşmasını önler, sirozda faydalıdır, safra kesesi iltihabında iltihabı giderir, kansızlıkta faydalıdır, kolestrolü çok çabuk düşürür, karaciğer kifayetsizliği ve şişkinliğinde kullanılır, sarılıkta, dalak hastalıklarında, idrar yolları hastalıklarında ve kansere karşı, kolon kanserini tedavi ettiği söylenmektedir.
Zerdeçal, Zerdecalın Faydaları Yararları Kullanıldığı Yerler Özellikleri
Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-10 gr zerdeçal konur, 10-20 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Toz halinde günde birkaç defa 0.25-0.50 gr içilir, günde 1 çay kaşığı yemeklere ekilerek yenilir.
Sedefte; biberiye toz haline getirilir, zerdeçalla aynı nisbette karıştırılır, 1-2 ay öğle yemeklerinde 1 çay kaşığı yemekle birlikte yenir veya su ve şekerle de alınabilir.
Zerdeçal yağı; sedefte zerdeçal yağı, civan perçemi yağı, biberiye yağı birlikte içilir. Gastritliler ve mide ülseri olanlar kullanmamalıdır.


ZERAVENT KÖKÜ – ARİSTOLOCHİACLEMATİTİS
Diğer İsimleri : Dulkarı döşeği, venüs çiçeği, uzun loğusa otu, kabakulak otu, adi zeravent, uzun zeravent, yuvarlak zeravent, (radixaristolochiae), (a. longa), (a. rotumda), (longa vulgaris) hepside aynı maksatlar için kullanılır.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, müshil ve romatizma ağrılarını giderici olarak kullanılır, mide zafiyetinde, terletici, içteki çıbanları iyileştirici, kalp rahatsızlıklarında faydalıdır, astıma, bayılmalara ve kramplara iyi gelir, kuvvetlendirici, kas hastalıkları ve sinirlilik hallerinde kullanılır.
Kullanılışı: Bir bardak kaynar suya, 2-4 gr ince doğranmış kök konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır günde 2-3 bardak içilir. Zeravent kökü toz haline getirilir, günde 4-8 gr balla yenir. Tansiyonda 100 gr suya 5 adet ufalanmış zeravent kökü konur, 15 gün bekletilir, süzülür, günde 1 defa 1 çay bardağı suya, 1 tatlı kaşığı konulup içilir 2-3 ay devam edilir.
Yüksek dozlarda hazım sistemini ve böbrekleri tahriş eder.
Haricen Kullanılışı: Sıracada, cerahatli yaralarda, ekzama ve benzeri allerjik deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 20 gr parçalanmış kök konur, 10 dk kaynatılır, hastalıklı uzuv bu su içerisinde 10-20 dk tutulur, yaralı yerler bu suya, batırılan bir tülbentle sarılır, yaprağı ezilir, katı urlara lapa halinde konulur.

ACI KÖK – ARİSTOLOCHİA HİRTA
Diğer İsimleri: Yılan Otu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Yara iyi edici (sivilce, basur, çıban vs’de) ve kan temizleyici olarak kullanılır. Kökün haşlamasından elde edilen suyun mide ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir, akrep ve yılan sokmasına karşı bu sudan içilerek kullanılır.
Kullanılışı: Kurutulmuş kök toz haline getirilir, bir miktar toz bir miktar şap ile beraber karıştırılır, hap haline getirilip içilir. Uzun zaman kullanıldığında zehirlenmeye sebeb olabilir.

Zeytin, Zeytinyağı Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

ZEYTİN
Yurdumuzun Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen zeytin ağacının meyvelerine zeytin denir. Yabani cinsinin zeytin taneleri çok küçüktür.
ZEYTİNİN İÇİNDE BULUNAN MADDELER:
Su, azotlu maddeler, yağlı maddeler ve seliüloz bulutun. Bunlardan başka minerallerden fosfor, kükürt, kalsyum, kîo,, demir, bakır, manganez A ve C vitaminleri vardır
Zeytin ta­nesinin kalori kıymeti her 100 gram zeytin için 224 Kaloridir. Zeytinyağının kalori miktarı ise 900 kaloridir.
ZEYTİNİN FAYDALARI:
Zeytin tanesi besleyici, safra akıtıcı ve yumuşaklık verici faydaları vardır. Bundan başka zeytin karaciğeri temîzler.
Şişleri dağıtır. Bu nedenle abse, kan çıbanları, ekzama çeşitleri ağrılardâ, raşitizma ve saçların dökülmesinde dıştan çok Kullanılır.
NERELERDE KULLANILIR :
Karaciğer yetersizliğinde safra taşları ve çamurlarında, kabızlıkta ve şeker hastalarına tavsiye edilir.
ZEYTİN NASIL KULLANILIR :
Zeytinin yeşili ve siyahı yenir. Siyahının, hazmı daha ko­laydır. Zeytin yağı sabah kalkar kalkmaz 1-2 çorba kaşığı içi­lecek olursa kabızlığa iyi gelir ve safra kesesi taşlarını kese­den boşaltır. Bu içilecek olan 1 -2 çorba kaşığına limon suyu da ilâve edilebilir. Bunlardan başka zeytinyağı mutfakta zey­tin yağlı yemeklere ve salatalara konur.
Zeytin taneleri ezilerek yakı yapılır ve bu yakı kan çıbanı ve apseleri olgunlaştırmak için dıştan tatbik edilir.
Zeytinyağı kansız ve raşitik çocukların vücutlanna sürü­lür. Diş eti iltihaplarında masaj yapılır. Zeytin yağı dövülmüş sarmısakla karıştırılır ve romatizma ağrılı yerlere sürülür. Saç dökülmelerine karşı zeytinyağı on gün süre ile akşamlan başa sürülür ve sarılır ertesi gün sabunla yıkanır.
El ve yüzdeki çat­laklıklara karşı eşit miktarda zeytinyağı ile gliserin karıştırılır ve akşamları yatarken sürülür. Kabızlığa karşı 200-300 gram zeytinyağı yarım veya bir litre su ile karıştırılarak lavman ya­pılır.


ZEYTİN YAĞI
VASIFLARI :
Zeytin tanesinin etli kısmında %.10-25, çekirdek kısmında ise.%25-50 zeytinyağı bulunur.
Terkibi toplandığı yer ve rekolte senesine göre değişir.
Zeytin yağı tahlil edilirse şu maddeler çıkar:
Yağ asidleri, Yeteri miktarda Ç vitamini fakat fazla miktarda E vitamini bulunur.
100 gram zeytin yağın­da 30 mg. E vitamini bulunur.
Zeytinyağının kanda kolestrol fazlalığına karşı etkisi Mısır özü yağı kadar değildir.
Zeytin ağacı yaprakları tansiyon dü­şürür ve idrar söktürür. Kaynatılır içilirse bu yapraklar şeker hastalarına da iyi gelir.


YABANİ ZEYTİN – OLEASYLVESTRİS
Kullanılan Kısımları : Tohumu, yaprağı
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: Tıbda tohumu kullanılır. Bilhassa unutkanlık hastalığına iyi gelir.
Haricen: Yaprakları ezilir, ısıtılır, habis yaralara konulursa yaraların yayılmasını önler.
Şifalı Bitkiler

Zufa Otu Faydaları

Bitkilerden Gelen Sağlık,Çeşitli bitkilerin hastalıklarımıza ve sağlığımıza faydaları.

ZUFA OTU – HYSSOPUS OFFİCİNALİS

Diğer İsimleri: Çördük Otu
Kullanılan Kısımları: Yaprakları

Zufaotu, Zufaotunun Yararları Faydaları Özellikleri Kullanıldığı Yerler
Kullanıldığı Yerler: Baş ağrısı, romatizma ağrılarında, grip, karaciğer hastalıklarında, mesane iltihabında, spazmotik, antiseptik uyarıcı, gaz söktürücü, midevi, ishal kesici, mide ve bağırsak nezlesinde, öksürük, boğmaca ve astım hastalıklarında, gece terlemesine karşı, idrar söktürücü, kuvvet verici, sıska, sıracalı çocuklar da, zayıf ve kansızlarda, mide zafiyetinde, hazımsızlıkta, kulunç ağrılarında ve diş eti şişmelerinde, çay gibi haşlanarak içilir.
Zulumba, Zulumbanın Faydaları Yararları Kullanıldığı Yerler Özellikleri
Merhemi romatizmada faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 3 gr, yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa içilir.






5 Ağustos 2011 Cuma

Hint yağı ve kakao yağı ile uzun ve gür kirpikler

Kadınlar için uzun ve gür kirpikler güzellik şartlarından sadece bir tanesi. Gözlerinizin güzelliğini ortaya çıkarmak için uzun ve gür kirpikleriniz olması için, takma kirpikler takmayı, kirpikleri gürleştirici rimelleri sürmeyi denemişseniz ve bu geçici çözümlerden sıkılmışsanız, sizlere son derece basit ve doğal bir yöntemle nasıl daha gür ve uzun kirpiklerinizin olacağını anlatmak istiyoruz.


Hint yağı ve kakao yağı ile yapacağınız karışım ile daha uzun ve gür kirpiklere sahip olabilirsiniz. Ancak maskeyi hazırlarken dikkat etmeniz gereken konulardan biri, maskeyi mutlaka cam kâsede hazırlayın ve metal kaşık yerine tahta ufak bir kaşık kullanın.

Ufak bir cam kâsenin ya da kavanozun içine, bir yemek kaşığı kakao yağı ve bir çay kaşığı Hint yağı koyun ve karıştırın. Ardından bir tencerenin içine bir miktar su koyup ocakta suyu kaynatıp ocaktan alın. Kaynar su olan tencerenin içine cam kâseyi koyun ve içine su kaçırmadan Hint yağı ile kakao yağını karıştırmaya devam edin. Karışım macun kıvamını alınca tencerenin içinden çıkarın ve soğumaya bırakın.


Geceleri yatmadan önce bu karışımı gözlerinize kaçırmadan, damlatmadan ucu pamuklu kulak çöpü ile kirpik diplerinize değecek şekilde sürün. Düzenli olarak 15 gün devam edip sonra bir hafta ara vererek tekrar başlayabilirsiniz. Gözlerinize kaçar ve herhangi bir alerjiye sebep olursa, uygulamayı bırakın. Bu maskenin kısa sürede kirpiklerinizi gürleştirdiğini göreceksiniz. Şayet kaşlarınızda seyrek ve kısa ise kaşlarınıza da aynı uygulamayı yapabilirsiniz.

4 Ağustos 2011 Perşembe

Kadınlar İçin Faydalı Baharat Ve Şifalı Bitkiler

Hanımlara Faydalı Baharat ve İçecekler
CİNSEL SOĞUKLUK:
Hanımlarda aşırı yorgunluk, bedeni ve ruhi zafiyet yumur­talıkların yeterince çalışmaması gibi sebeplerle cinsel istek­sizlik ve soğukluk olur. Bu gibi hanımlar bedenen ve ruhen de bitik olurlar, dünyadan ve olaylardan zevk almaz olurlar. Dolayısı ile sadece cinsel bakımdan değil, her bakımdan etraflarına karşı soğuk tip görünürler.

Aşağıdaki baharat ve içecek bitkileri genç hanımlarır hormon eksikliğini telafi ederek onların hamile kalmaların? yardım eder, ayrıca dünyadan zevk alır hale gelirler:
Adaçayı – Hardal – Karanfil – Kereviz – Kuşdili – Nane Papatya – Rezene – Safran – Tarçın – Vanilya – Zater.

Göğüslere Etkileri:
Süt Artırıcı : Genç kızlarda ve.orta yaşlı hanımlardı göğüslerin dolgun ve dik olmasını; emziklilerde ise süt mîktarını artıranlar
Anason – Çemen -Dereotu – Kimyon – Melekotu – Mine çiçeği – Rezene – Şerbetçiotu…
Süt Azaltıcı: Çocuğu sütten kesen annelerin göğüslerinin sütle şişmesinr Önlerler.
Adaçayı – Maydanoz – Nane.

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Tarçın, Tarçın Kabuğu, Tarçın Yağı

TARÇIN

SİNİR SİSTEMİNDE ETKİLİDİR :Bedeni ve ruhi sıkıntıyı ve yorgunluğu giderir. Beyin yorgunluğu ve sürmenaja çok faydalıdır.
Kalbi kuvvetlendirir ve atışını biraz artırarak vücut sıcak­lığını yükseltir.

Tarçın, Tarçın Yaprağı Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikler


Grip, soğuk algınlığı ye nezleyi geçirmeye yardım eder, Etrafta grip salgını olunca içilirse koruyucu etki yapar. Gribin yarattığı ruhi sıkıntıyı giderir.

HAZIM YOLLARINDA TESİRİ FAZLADİR:

Mide ve barsakta ifrazatı artırır, hazmı kolaylaştırır. Hazım zorluğu ve mide tenbelliğini giderir. İştah açar.
Mide ve barsakta gazı önler. En inatçı ishali bile hemen geçirir.

ANTİSEPTİKTİR:

Etli ve sütlü yiyeceklerin (Sütlaç, Muhallebi) bozulmasını, bayatlamasını ve insana zarar vermesini, gaz yapmasını önler.Kalın barsaktan, ishal ve peklik ile vücudun zehirlenme­sini önler.
.
Vücudun mukavemetini artırır. Kansere karşı da korur.

HANIMLARA FAYDALARI :

Normal ay hali dışında kan gelmesini ve beyaz akıntıyı giderir.

DİĞER ETKİLERİ :

Kadın ve erkekte cinsel arzuyu artırır. Barsak kurtlarını döker.

KULLANILIŞI:

Mutfakta: Günde alınacak miktar 1 tatlı kaşığıdır, bu miktar toz pasta, elma komposto, pirinçli ve irmikli tatlılara konur. 1 kahve kaşığı toz 1 bardak sıcak suya konur ve tek­rar ısıtılmadan içilir, günde 3 bardak içilebilir.

Soğuk algınlığında, süt, salep gibi sıcak içecekler üzerine ekerek, alınır.

NOT : Tansiyonu yüksek olanlar tarçını çok az veya hiç alma­malı Tarçın hiç brr zaman kaynatılmamalı, kokusu uçar faydası kalmaz.

TARÇIN KABUĞU – CİNNAMOMUM CASSİA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Mide dolgunluğunda, mide gazlarına bağlı şişkinliklerde, sindirim zorluğunda, gaz söktürücü, antiseptiktir, midede biriken suyu alır. Soğuk algınlığına bağlı sindirim zorlukları ve buna bağlı (atonilerde), bağırsak koliklerinde spazm çözücü olarak kullanılır, ruhi sıkıntıları giderir, sürmenajda (zihni ve bedeni bitkinlik hali) faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir, grip, nezle ve soğuk algınlığında kullanılır.

İştahı açar, hazmı kolaylaştırır, ishali keser, mide tembelliğini giderir, vücudun direncini artırır, kadınlardaki beyaz akıntıyı keser, aybaşını düzene koyar, bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur, cinsi arzuyu artırır, karında su toplanmasını önler, karındaki suyu alır, damar tıkanıklığını açar, kötü ve pis kokuları ve öksürüğü giderir, zekayı güçlendirir, vücudu ısıtır, kemiklerdeki yelleri giderir, midenin rutubetini alır, akciğerleri kuvvetlendirir.

Kullanılışı: Çay gibi kaynatılarak günde 2-3 bardak içilir, kaynatılan kabuklar birkaç kere kaynatılıp kullanılabilir.

1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz tarçın konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Toz tarçın günde 3-5 defa 0.5-1 gr bir miktar şekerle yenilir.

İştah açıcı ve midevi olarak bir kesme şeker üzerine 2-5 damla damlatılıp yenilir daha yüksek miktarlar hazım sistemini tahriş eder.

Haricen Kullanılışı: Tarçın bal ile macun yapılıp cilde sürülürse lekeleri, kızarmaları ve sivilceleri giderir.

Katarakta, tarçın tozu sürme gibi sürülürse, gözdeki perdeyi (kataraktı) alır.

Tarçın yağı: Tarçın yağı felç veya ayak titremelerinde sürülürse faydalı olur. Beyin damarı tıkanıklığında buruna 1-2 damla tarçın yağı damlatılır. Bıçak veya her türlü yara izlerini gidermek için tarçın kaynatılır, suyuna pamuk batırılır yara izlerine devamlı pansuman yapılır.

Baharat Ve İçeceklerin Tedavi Ettiği Hastalıklar

BAHARAT VE İÇECEKLERLE YAPILAN TABİİ TEDAVİYE AİT ÖRNEKLER

Ünlü Fransız Doktor J. Valneı tabii tedavi konusu üzerin­de yıllardır çalışmakta ve pek çok. şifasız hastayı, tabii tedavi ile sağlığına kavuşturmuştur. Okuyucularımıza moral verme gayesiyle yüzlerce örnekten bir kaçını aşağıda kısaca verme­yi faydalı buldum :
MESANE İLTİHABI
25 yaşında bir bayan 1953 denberi, mütemadiyen tekrarlayan Mesane iltihabından hastadır. 1960'a kadar 7 yıldır yapı­lan tütlü tedaviler bir fayda vermemiştir. Hanım 48 kg. dır. 1,68 boydadır. Zayıf, bitik ve sinirleri çok zayıftır. Migren, bulantı, peklik, çarpıntı, uykusuzluk çekmektedir. Bu hasta tabii tedaviye alındı. 2 ay sonra iyileşmeye başladı, 1 yıl sonunda hasta tamamen sağlığına döndü ve mesane iltihabı bir daha görülmedi.
KUSMA:
57 yaşında bayan yıllardır kusmakta ve safra kanalı yan­maktadır. Kan tahlilleri çok kötü. Röntgende midede bir ur gö­rülmektedir. 17 yıldır yapılan çeşitli tedaviler tam bir sonuç vermemiştir. Tabii tedaviye. alındı. Mide yanması için her sa­bah 1 kahve kasığı kil içirilirdi. 10 gün sonra iyileşme başladı, 4 ay sonunda her şey tamamen geçti.
SAFRA TAŞI :
38 yasında bayan aylardır safra kesesi krizi çekmektedir. Kusma, iştahsızlık peklik, yüz solgunluğu vardır. Röntgende safrada taş görülmüştür. Tabii tedaviye alındı 6 hafta sonra safra akışı normalieşti, hasta kilo almağa başladı. Taş eridi ve görülmez oldu.
YİNE SAFRA TAŞI:
44 yaşında bayan, safra kasesi krizleri çekiyor. Ameliyat reddedilmiştir. Tabii tedaviye alındı, birkaç gün sonra fındık iriliğinde 6 adet taş atmıştır ve’bir daha kriz gelmemiştir.
KANSER:
Gerek Dr. J. Valnet ve gerekse örnek olarak verdiği dün­yanın diğer ülkelerindeki meslekdajşları bu önemli hastalık üzerinde de tabii tedavi imkânlarını aramışlar ve tabii tedavi ile ve diğer bazı tıbbi müdahalelerle, şifasız görülen bazı kanser olaylarını amaleyatşız iyileştirdiklerini kaydetmektedirler. Bun­lara ait (kolda, bacakta, barsakta) örnekler vermektedirler.
VEREM :
31 yaşında bir akciğer veremlisi adam. Bunun babası ve bir erkek kardeşi de veremden ölmüştür. Tabii tedavi ile şifaya kavuşmuştur.
VAKİTSİZ İHTİYARLAMA :
68 yaşında, 1.67 boy ve 85 kgr. da hasta beş 5 yıldır bedenen ve ruhen bitiktir. Fazla bir faaliyeti yoktur, gününü kol­tukta oturmak, ve zaman zaman ağlamakla geçirmektedir. Prostadı var. Şekeri 150 ve tansiyonu 16/7 dir. Tabii tedaviye alındı, vücuttan zehirleri atıcı, şeker ve tansiyon düşürücü gı­da ve baharatlar, içecekler verildi. 2 ay sonra hasta günde 5 Kim. yürür, evde ve çarşıda hizmet eder hale geldi.
DAMAR SERTLİĞİ:
64 yaşında bir bey, damar sertliğinden hafızasını kaybet­miştir. Kolesterolü de yüksektir. Tabii tedavi ile hasta tama­men sağlığına kavuştur.
ŞEKER :
73 yaşında bey şekeri 198'dir. Tansiyonu 19/12'dir. Bedeni ve cinsel gücü kalmamıştır. Tabii tedaviye alındı, şeker 11O’a tansiyonu 15/10'a indirildi.
Her türlü hastalığa ait örnekler pek çoktur ve bunlarda hakikat payı olanlar çoktur. Tabii “tedavinin basarı şansı şudur:
— Tabii tedavide vücut kuvvetlendirilerek, çeşitli hasta­lıkları kendi kendine yenme imkânı sağlanmaktadır.
— Tabii tedavi maddeleri, vücudumuzda faaliyetleri aza­lan bezeleri çalıştırarak onların eksikliğini gidermekte, böyle­ce doğan veya doğacak hastalıklar giderilmektedir.
— Bizzat bu tabii tedavi maddeleri (Baharatlar, içecekler, sebze ve meyveler) ilâç etkisi göstererek, çeşitli hastalık mikroplarını öldürürler.
— Bu tabii maddelerin vücutta yan zararlı etkileri pek yoktur ve vücut bunları kojaylıkla dışarı atar.
Hasta olmamak veya olduktan sonra vücudumuzun bu .hastalığı yenmesini sağlamak için, vücudumuza yardımcı ola­cak BAHARAT, İÇECEK, SEBZE ve MEYVELERİ soframızdan eksik etmiyelim. Böylece sağlıklı ve dinç kalınabilir.